İNSAN İMMÜNYETMEZLİK VİRUS-1 (HIV-1) POZİTİF BİREYLERDE İNTEGRAZ GEN MUTASYONLARININ ARAŞTIRILMASI - AKSU, MEHMET BURAK (My University, 2023)
İntegraz inhibitörleri (INI), viral integrazın etkisini inhibe ederek insan immün yetmezlik virüsü tip 1 (HIV-1) enfeksiyonunu tedavi etmek için kullanılan güçlü antiretroviral ilaçlardır. İntegraz genindeki mutasyonlar, tedavi başarısızlığı, hastalığın ilerlemesi ve ölümle sonuçlanan ilaç direncine neden olabilir. Bu çalışmada, HIV-1 ile enfekte hastalarda INI\"lerle ilişkili ilaç direnci mutasyonlarının araştırılması amaçlanmıştır. İki yıllık bir dönemde (2018-2019) başvuran, viral yükü 200.000 kopya/mL\"nin üzerinde olan HIV-1 ile enfekte hastalardan alınan 50 plazma örneği çalışmaya dahil edildi. Viral RNA ekstraksiyonunu takiben, HIV-1 integraz gen bölgesinin ters transkripsiyonu, PCR amplifikasyonu ve ürünlerin DNA dizilimi gerçekleştirildi. Tespit edilen mutasyonlar, Stanford Üniversitesi HIVdb Programı kullanılarak analiz edildi. Toplam 37 örnekte ters transkripsiyon sağlandı; ancak yalnızca 18 örneğin DNA dizilemesi başarılı bir şekilde gerçekleştirildi ve analiz edildi. Tüm örneklerde integraz gen bölgesinde çeşitli mutasyonlar tespit edildi. Analiz edilen 18 örnekten 2\"sinde (%11.1) INI\"lere karşı dirence neden olan T97A ve Y143H mutasyonları saptandı. Viral integraz gen bölgesinde tespit edilen ilaç direnci mutasyonları; antiviral direnç testinin, INI sınıfı ilaçlar da dahil olmak üzere, etkili HIV tedavisinin temel bir bileşeni olduğunu göstermektedir.

Integrase strand transfer inhibitors (INSTIs) are potent antiretroviral drugs used to treat human immunodeficiency virus type 1 (HIV-1) infection by inhibiting the action of the viral integrase. Mutations in integrase gene may cause drug resistance which consequently results in treatment failure, disease progression and mortality. The aim of this study was to investigate the drug resistance mutations associated with INSTIs among HIV-1-infected patients. In a 2-year period (2018-2019), 50 plasma samples from HIV-1-infected patients who had a viral load over 200.000 copies/mL were included. Viral RNA extraction was followed by reverse transcription, amplification and Sanger sequencing of the HIV-1 integrase gene region. Detected mutations were analysed by using the Stanford University HIVdb Program. A total of 37 samples were reverse-transcribed, however only 18 samples were successfully sequenced and interpreted. Several mutations were detected in integrase gene region in all samples. Of the 18 samples 2 were found positive (11.1%) for drug resistance mutations for INSTIs, including T97A and Y143H. The detected drug resistance mutations in viral integrase gene region suggest that antiviral resistance testing is an essential component of effective HIV management including INSTI class drugs.
Keywords: Tıp; Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji; Sağlık Bilimleri; Temel Tıp Bilimleri; Medicine; Microbiology and Clinical Microbiology; Health Sciences; Fundamental Medical Sciences; Klinik Tıp (MED); Yaşam Bilimleri (LIFE); Klinik Tıp; Mikrobiyoloji; TIP, GENEL & DAHİLİ; MİKROBİYOLOJİ; Clinical Medicine (MED); Life Sciences (LIFE); CLINICAL MEDICINE; MICROBIOLOGY; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; Genel Sağlık Meslekleri; Patofizyoloji; Temel Bilgi ve Beceriler; Değerlendirme ve Teşhis; Mikrobiyoloji (tıbbi); Dahiliye; Aile Sağlığı; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; İmmünoloji ve Mikrobiyoloji (çeşitli); Yaşam Bilimleri; General Health Professions; Pathophysiology; Fundamentals and Skills; Assessment and Diagnosis; Microbiology (medical); Internal Medicine; Family Practice; Medicine (miscellaneous); General Medicine; Microbiology; Immunology and Microbiology (miscellaneous); Life Sciences