Teknolojik değişmenin üretime ve iş gücü yapısına etkileri (Türkiye’de metal sanayi üzerine bir deneme) - Adıyaman, Melike (My University, 2007)
TEKNOLOJİK DEĞİŞMENİN ÜRETİME VE İŞGÜCÜ YAPISINA ETKİLERİ ( TÜRKİYE’DE METAL SANAYİ ÜZERİNE BİR DENEME ) Teknolojik gelişme hem üretimde hem de işgücünün yapısında çok yönlü değişikliklere yol açmıştır. Bilgisayarlarla programlanabilen tezgâhların, robotların üretimde kullanılması sonucunda kalite, verimlilik ve üretim miktarı artmış, istihdam ise azalmıştır. Bununla birlikte, yeni teknolojilerin üretimde kullanılmasıyla üretim organizasyon yapısı esnekleşmiştir. Özellikle mikro elektronik temelli teknolojilerin üretim sürecine adaptasyonu ile işgücünün üretim sürecindeki rolü zayıflamıştır. Bu çalışma ile teknolojik değişmenin üretime ve işgücü yapısına etkileri anlatılmaya çalışılmıştır. Bu etkiler tarihsel bir perspektifle ele alınmıştır. Çalışmayı daha çarpıcı kılabilmek için, metal sektöründe örgütlü A işletmesinde çalışan işçilerle anket yapılmış ve bu anketin sonuçları çalışmada yer almıştır

EFFECTS OF TECHNOLOGICAL CHANGE ON PRODUCTION AND MANPOWER (AN ASSAY ON METAL İNDUSTRY İN TURKEY) Technological development gave rise to multiple changes on both production and the structure of the manpower. As a result of using worktables which were programmed by computers and robots at production, quality, productivity and production amount increased but employment decreased. Nonetheless, by using new technologies in production, organisation structure of the production flexibilised. Especially, with the adaptation of the micro electronic based technologies to the production processes, role of the manpower on production processes weakened. With this study, it's aimed to explain the effects of technological change on production and manpower structure. These effects handled with a historical perspective. To make the study more striking, a poll was taken wtih workers who work at A factory, organised at metal industry and the results of this poll took place at our study
Keywords: Ekonomi; Esneklik; Teknolojik Gelişme