İndüktif eşleştirilmiş plazma - kütle spektrometresi yöntemi ile İstanbul bölgesi kaynak sularında ağır metal ve fosfor düzeylerinin tayini - Keleş, Ercan (My University, 2019)
Amaç: Ağır metaller düşük konsantrasyonlarda bile toksik etki gösteren elementlerdir. Organizmaya alındıktan sonra birikimleri sonucunda alerjik hastalıklardan kansere kadar birçok hastalığa neden olurlar. Bu yüzden ağır metal analizlerinde kullanılan teknoloji de büyük oranda önemlidir. Bu amaçla İstanbul iline bağlı 25 farklı kaynaktan alınan ve şişelenerek piyasaya sunulan içme sularından örnekler alınarak ICP–MS metodu ile analiz edilmiştir. Gereç ve Yöntem: İstanbul iline ait kaynak sularında Hg, Al, As, Ba, Cd, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb, Zn, B, Se metalleri ile aşırısında alg büyümesini hızlandırarak ötrofikasyona neden olan fosfor (P) düzeyleri araştırılmıştır. Piyasadan toplanan örnekler % 2.0 nitrik asit (HNO3) ve % 0.5 hidroklorik asit (HCl) derişimine sahip olacak şekilde asitlendirilmiş ve analiz edilmiştir. Bulgular ve Sonuçlar: Numunelerin analizine başlamadan önce kullanılan metodun validasyonu yapılmıştır. Bu aşamada LOD ve LOQ değerleri ile birlikte %Geri Kazanım, %RSD gibi istatistiksel hesaplamalar yapılmıştır. İstanbul ili içerisindeki 25 farklı kaynaktan alınan örnekler üzerinde yapılan analiz sonuçlarına göre hiçbir örnekte ağır metal ve fosfor miktarının WHO (2008), US EPA (2009) ve T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik (T.C Resmi Gazete, 17 Şubat 2005, sayı: 25730) kapsamındaki sınır değerleri aşmadığı görülmüştür.

Objective: Heavy metals show toxic effects even at low concentrations. As a result of accumulation after organism, they cause many diseases, from allergic diseases to cancer. Therefore, the technology used in heavy metal analyzes is also important. For this purpose, samples were taken from 25 different sources of the province of Istanbul and bottled and analyzed by ICP-MS method. Materials and Methods: Hg, Al, As, Ba, Cd, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb, Zn, B, Se, metals in the region of the region by accelerating the growth of algae, eutrophication causing phosphorus (P) levels it was investigated in Spring waters of Istanbul Province. The samples collected from the market were acidified and analyzed to have a concentration of 2.0% nitric acid (HNO3) and 0.5% hydrochloric acid (HCl). Results and Conclusion: The method used before the analysis of the samples was validated. At this stage, LOD and LOQ values, Recovery %, RSD % such as statistical calculations were made. According to the results of the analysis on the samples taken from 25 different sources in Istanbul province, heavy metal and phosphorus content in any sample is given by WHO (2008), US EPA (2009) and Turkish Ministry of Health Regulation on Human Water Intended for Human Consumption (TC Official Gazette, 17 February 2005, number: 25730).
Keywords: Ağır Metal; Chemistry, Analytic; Fosfor; Heavy Metal; ICP-MS; Istanbul; İstanbul; Kaynak Suyu; Kimya, Analitik; Phosphorus; Spring Water