Eğitim harcamaları, sağlık harcamaları ve milli gelir ilişkisi : OECD ülkeleri için panel bootstrap modelleri - Sarıgül, Ömer (My University, 2019)
Bu çalışmada beşeri sermaye modeline ulaşılana dek tarihsel süreçiçerisinde birçok büyüme modeli, teorileri oluşturulmuş olup bu modellerin herbir yeni dönem için bir önceki dönemi referans alarak noksan kaldıklarıtarafları reforme ettikleri gözlenmiştir. Ulaşılan en kapsamlı pozitif dışsallığıyaratan içsel büyüme modellerinin bir varyasyonu olan beşeri sermaye modeliüzerinde hemfikir olunmuştur.Beşeri sermaye yatırımı mevcut gelişmiş ülkelerin beşeri sermayeartırımından bihaber durumda olan az gelişmiş ülkelere kıyasla çok daha öndeolmaları ve gelişmekte olan ülkelerin ise yakalamak istedikleri atılımı beşerisermaye yatırım yaparak elde edebilecekleri kanaatine varılmıştır.Beşeri sermaye modelinin ülkeler üzerindeki yaratacağı pozitif katkı içinkullandığı kanallar eğitim ve sağlık harcamaları ile bireysel gelişim ve nitelikliişgücü yaratma amacı ile devletlerin harekete geçmesi ve bu sayede katmadeğeri yüksek reel üretimler elde edilerek sürdürülebilir bir ekonomik büyüme,milli gelir yaratma refahına erişmektir.Gerçekleştirilen çalışmada beşeri sermaye ile ilgili ölçümler, beşerisermayenin ülkelerin kalkınma ve gelişmişlik düzeyi ile ilgili bağıntısıincelenmiştir. OECD’den seçilmiş 19 ülke üzerinde 1975-2015 dönemiaralığında panel veri analizi uygulanarak hem zaman hem yatay kesitboyutunda ekonometrik analizler gerçekleştirilmiş olup, elde edilen sonuçlarneticesinde ülkelerin beşeri sermaye üzerine yapmış ve yapacak olduklarıyatırımlar ile büyüme oranları arasında doğrudan pozitif bir ilişki olduğugörülmüştür.

In this study, it is observed that a lot of growth models, theories aredeveloped to reform previous models to achive the human capital modelthroughout the historical process. It is agreed on the human capital model,which is a variation of the internal growth models that create the mostadvanced positive externality achieved.Developed countries which have human capital investments are far aheadcompared to less developed countries which has even no idea about increasingof human capital, and it is clear that developing countries can make a movewith doing human capital investments.The ways that human capital models make a positive contribution ongovernments are education, health expenses and take an action og governmentsfor individual developments and creating qualified labor force. By this way,governments achieve sustainable economic growth and national incomegeneration welfare by achieving high value added real productions.The relationship between human capital and developing level ofcountries is analyzed in this work. 19 countries of OECD members databetween 1975-2015 are selected and analyzed with panel data. According tothe results, it is seen that there is a direct positive relationship between theinvestments made by the countries on human capital and their growth rates.
Keywords: Econometrics; Ekonometri; Expenditures in education; Harcamalar, Eğitimde; Milli gelir; National income; PANEL BOOTSTRAP PANEL BOOTSTRAP