Kurumsal sosyal sorumluluk ve kurumsal sürdürülebilirlik ilişkisinin sosyal sürdürülebilirlik boyutuyla incelenmesi üzerine bir araştırma : dijital benim işim örneği - Demir, Duygu (My University, 2025)
Sürekli değişerek dönüşen dünya düzeninde markalar varlıklarını devam ettirebilmek ya da sürdürebilmek için içerisinde bulundukları çağın gerekliliklerine uyum sağlamak zorunda kalmışlardır. Böylece birçok etkenin tezahürü sonucu gelişen bu değişim ve dönüşüm markaların etki ve etkileşimde bulundukları pek çok alana yönelik faaliyetlerde kaçınılmaz olarak kendisini hissettirmiştir. Küresel rekabette markaların içerisinde bulundukları çağın bir gerekliliği olarak bu değişim ve dönüşüm etkisi zamanla etki ve etkileşimde bulundukları alanlara yönelik sosyal, çevresel ve ekonomik sorunlara yönelik sürdürülebilir faaliyetler organize etmesi gerekliliğini de arttırmıştır. Günümüzde markaların bunun için öncesinde artan önemde bir sosyal sorumluluk anlayışına sahip olması gerekmektedir. Diğer taraftan markalar tarafından gerçekleştirilen sosyal sorumluluk faaliyetlerinin geliştirilerek sürdürülebilir kılınması önem taşımaktadır. Bu bakımdan markaların kurumsal sosyal sorumluluk ya da sürdürülebilirlik faaliyetlerini tüm etki ve etkileşimde bulundukları alanlara yönelik planlamalıdır. Markların amaçları doğrultusunda hedeflerine ulaşması önemli olup bir kurumsal sosyal sorumluluk anlayışında geliştirilerek sürdürülebilirlik kapsamında geliştirilmesi marka geleceği için önem arz etmektedir. Markalar için sürdürülebilirliğin bu etkisi markalar tarafından atılan ilk adım olan kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerinde şekil bularak geliştirilebilmektedirler. Bu bakımdan markalar tarafından atılan ilk adım olan sosyal sorumluluk faaliyetlerinin sürdürülebilir kılınması markaların etki ve etkileşim alanlarında marka adına olumlu izlenimler kazanılmasında oldukça önemli bir etkendir. Bu kapsamda bu araştırmada bir kurumsal sosyal sorumluluk kampanyası olarak yürütülmekte olan ″Dijital Benim İşim‶ proje faaliyetlerinin bugüne kadar ki olan süreçte sürdürülebilirliği kapsamında ″Sosyal Sürdürülebilirlik″ boyutu ile irdelenmektedir. Bu çalışmanın sonucunda ise bir kurumsal sosyal sorumluluk projesinin kapsamının geliştirilip uygulama alanlarının genişletilerek projelerin sürdürülebilir kılınabildiği gözlemlenmiştir. Böylece marka tarafından gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projesinin geliştirilip kapsamının genişletilerek proje uygulama alanının pilot bölge dışı bölgelerde işlevselliğinin artması sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik olguları arasındaki ilişkiyi yakından göstermiştir. Tez konusu kapsamında seçilen rastlantısal örneklemin iki olgu arasındaki ilişkiyi ‶Dijital Benim İşim‶ projesinde göstermesi bakımından proje uygulama alanları çıktıları itibariyle örneklem proje uygulama alanı hedef kitlesi üzerinde olumlu etkiler bıraktığı tespit edilmiştir.

In the ever-changing and transforming world order, brands have had to adapt to the requirements of the age they live in in order to maintain their existence. Thus, this change and transformation, which developed as a result of many factors, has inevitably made itself felt in the activities of many areas in which brands influence and interact. This change and transformation effect, as a necessity of the age in which brands are in global competition, has increased the necessity of organizing sustainable activities for social, environmental and economic problems in the areas in which they influence and interact over time. Nowadays, brands need to have an increasingly important understanding of social responsibility. On the other hand, it is important to develop and make sustainable the social responsibility activities carried out by brands. In this regard, brands should plan their corporate social responsibility or sustainability activities for all areas in which they influence and interact. It is important for brands to achieve their goals in line with their goals, and it is important for the future of the brand to develop it within the scope of sustainability by developing it with a corporate social responsibility approach. This impact of sustainability for brands can be developed by taking shape in corporate social responsibility activities, which are the first step taken by brands. In this regard, making social responsibility activities sustainable, which is the first step taken by brands, is a very important factor in gaining positive impressions for the brand in the brands' areas of influence and interaction. In this context, in this research, the Digital is My Business project activities carried out as a corporate social responsibility campaign, within the scope of Social Sustainability dimension. As a result of this study, it has been observed that projects can be made sustainable by developing the scope of a corporate social responsibility project and expanding its application areas. Thus, the development of the social responsibility project carried out by the brand and the expansion of its scope, and the increase in the functionality of the project application area in regions outside the pilot region, have closely demonstrated the relationship between social responsibility and sustainability. It has been determined that the sample project application area has positively affected the target audience in terms of the outputs of the project application areas in terms of showing the relationship between the two phenomena in the Digital My Business project by the random sample selected within the scope of the thesis subject.
A research on the examination of the relationship between corporate social responsibility and corporate sustainability from the perspective of social sustainability : the example of digital is my business
Keywords: Corporate image; Digital is My Job; Dijital Benim İşim Corporate Social Responsibility; Kurumsal Sosyal Sorumluluk; Social marketing; Social responsibility of business; Social Sustainability; Sosyal pazarlama; Sosyal sorumluluk, İşletmelerin; Sosyal Sürdürülebilirlik; Sustainability; Sürdürülebilirlik; Şirket imajı