Psikolojik danışmanlarda tükenmişlik düzeyinin çok-yönlü eylemli kişilik özellikleri ve yaratıcı kişilik özellikleri açısından incelenmesi - Tuzcu, Hatice (My University, 2020)
Bu araştırmanın amacı Türkiye’deki psikolojik danışmanların tükenmişlik düzeylerinin, çok-yönlü eylemli kişilik özellikleri ve yaratıcı kişilik özellikleri açısından incelenmesidir. Araştırmada ayrıca psikolojik danışmanların tükenmişlik düzeylerinin cinsiyet, yaş, medeni durum, çocuk sahibi olup olmama, eğitim düzeyi, mesleki kıdem değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediği de incelenmiştir. Araştırmada, yordayıcı korelasyonel ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini; Türkiye’nin farklı bölgelerinde ve farklı kurum türlerinde görev yapan, uygun örnekleme yoluyla seçilen 251’i (% 73,0) kadın, 93’ü (% 27,0) erkek olmak üzere 344 psikolojik danışman oluşturmaktadır. Araştırma verileri Kişisel Bilgi Formu, Psikolojik Danışman Tükenmişlik Envanteri (PDTE), Çok-Yönlü Eylemli Kişilik Ölçeği (ÇYEKÖ), Yaratıcı Kişilik Özellikleri Ölçeği kullanılarak edinilmiştir. Edinilen verilerin analizi SPSS 21.0 paket aracılığıyla yapılmıştır. Araştırma amaçları doğrultusunda Pearson Momentler Çarpımı Korelasyonu, Basit Doğrusal Regresyon, Bağımsız Grup t Testi Tekniği, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) Tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, psikolojik danışmanlarda tükenmişlik ile eylemlilik arasında ve tükenmişlik ile yaratıcılık arasında negatif yönde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra eylemliliğin tükenmişliğin % 17’sini, yaratıcılığın tükenmişliğin % 3’ünü yordadığı ve psikolojik danışmanların tükenmişliğinin bazı demografik değişkenlere göre farklılaştığı bulunmuştur.

The aim of this research is to examine burnout level of the psychological counselors in Turkey from the perspective of the multi measure agentic and creativity personality traits. In the research, it is also examined that whether the psychological counselors’ burnout level is affected by the variables such as gender, age, marital status, parental status, level of education and proffesional seniority or not.In this research, the predictive correlational relational scanning model has been implemented. The sample of the research consisted of 251 (73.0%) female and 93 (27.0%) male psychological counselors, 344 in total, selected by accesible sampling method and who Works in different regions and types of institutions in Turkey. Research data were gathered using the Personal Information Form, Counselor Burnout Inventory (CBI), Multi-Measure Agentic Personality Scale (MAPS) and Creative Personality Traits Scale.The analysis of the gathered data was conducted through the SPSS 21.0 package program. Pearson Product-Moment Correlation, Simple Linear Regression, Independent Samples t Test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA) were used with regards to purposes of the research.According to the results of the research, it has been found out that negative correlation exists between the burnout of psychological counselors and agency and between the burnout of psychological counselors and creativity. Furthermore; it has been identified that agency predicts 16% of the burnout, creativity predicts 3% of the burnout and the burnout level of the psychological counselors differentiates depending to the several demografic variables.
Keywords: Agency; Burn out (Psychology); Burnout; Creativity; Education; Eğitim; Eylemlilik; Psikolojik danışman; Psikolojik danışmanlık ve rehberlik; Psychological counseling and guidance; Tükenmişlik; Tükenmişlik (Psikoloji); Yaratıcılık Psychological counselor