Hisse senetleri İMKB’de işlem gören ticari bankalarda kurumsal yönetim ve bir uygulama - Keküllüoğlu, Taner Davut (My University, 2008)
HİSSE SENETLERİ İMKB’DE İŞLEM GÖREN TİCARİ BANKALARDA KURUMSAL YÖNETİM VE BİR UYGULAMA Dünya piyasalarındaki küreselleşme hareketi ve dolayısıyla artan rekabet şartları, yatırımcıların artan talepleri, finansal krizler, son yıllarda yaygınlaşan şirket skandalları ve başarısızlıklar kurumsal yönetim kavramının öneminin artmasındaki en büyük nedenler arasında sayılabilir. Kurumsal yönetim, tüm bu faktörlerin şirketler ve piyasalar üzerindeki olumsuz etkilerine karşı bir önlem olarak gündeme gelmiştir. Kurumsal yönetim uygulamaları, ekonominin en önemli yapı taşlarından biri olarak görülen bankacılık sektörüne olan güvenin korunması açısından da vazgeçilmez bir unsurdur. Bu çalışmada öncelikle kurumsal yönetim kavramı ve bu kavramın önem kazanmasında etkili olan unsurlara, dünyada ve ülkemizde gerçekleştirilen kurumsal yönetim uygulamalarına yer verilmiştir. Daha sonraki bölümlerde bankacılık sektöründe kurumsal yönetim incelenmiş, belli başlı düzenlemelere değinilmiştir. Son bölümde ise hisse senetleri İMKB’ de işlem gören ticari bankaların SPK Kurumsal Yönetim İlkeleri’ne uyum derecelerini belirlemeye yönelik bir çalışma yapılmış, elde edilen uyum derecelerinin bankaların yapısal ve finansal özellikleriyle olan ilişkisi incelenmiştir. Araştırma sonucunda, hisse senetleri İMKB’de işlem gören ticari bankaların büyüklük seviyelerini ifade eden çalışan sayısı, şube sayısı ve aktif toplamı değişkenleri ile, ilgili bankaların kurumsal yönetim ilkelerine uyum seviyeleri arasında pozitif ilişki olduğu belirlenmiştir. Kurumsal Yönetim, Bankacılık Sektörü

CORPORATE GOVERNANCE IN COMMERCIAL BANKS WHICH HAVE SHARES TRADED ON THE IMKB, AND AN APPLICATION Globalization in the world markets, increasing competition and demands of investors, financial crisis, and corporation scandals / failures can be expected as the main reasons that caused corporate governance to attract more attention these days. Due to its role to prevent the negative effects of these factors, corporate governance has become a current worldwide issue. Furthermore corporate governance applications are fundamental for preserving the confidence in the banking sector which is one of the most significant elements of an economical structure. In this study, firstly, corporate governance concept, particular factors that cause it to gain importance, its global and national applications have been explained. Secondly, corporate governance in the banking sector and the notable regulations in this sector have been examined. Finally, an application has been carried out in order to determine the corporate governance ratings of the commercial banks which have shares traded on the IMKB. The relations between these ratings and both structural and financial characteristics of the banks have been examined. The outcome of the study reveals that there is positive relationship between corporate governance rating and size related variables such as number of employees, number of branches and total assets. Corporate Governance, Banking Sector
Keywords: Hisse Senetleri; Kurumsal Yönetim