Dolaysız yabancı sermaye yatırımlarının Türkiye ekonomisine etkileri - Ariyel, Sedat (My University, 2002)
Dolaysız Yabancı Sermaye Yatırımlarının Türkiye Ekonomisine Etkileri konulu yüksek lisans tezinin ilk bölümünde yabancı sermaye kavramı anlatılmaya çalışılmış, yabancı sermayeyi açıklamaya çalışan teorilere yer verilmiştir. Ayrıca yabancı sermayenin bir ülkeye gelmesine etken olan faktörler ele alınarak, yabancı sermayenin genel anlamda ülke ekonomisine sağladığı kayıp ve kazançlar beş ana başlık altında incelenmiştir. Bu bölümde en son olarak dolaysız yabancı sermaye yatırımlarını en çok gerçekleştiren kurumlar olarak öne çıkan Çok Uluslu Şirketlerin yapısı ve işleyişi açıklanmıştır. İkinci bölümde dolaysız yabancı sermaye yatırımlarının Türkiye ekonomisine etkileri incelenmeye çalışılmıştır. Bu bölümün ilk kısmında satışlar, karlılık, istihdam,teknoloji transferi gibi kavramlar üzerinde durularak yabancı sermaye yatırımlarının Türkiye ekonomisine etkileri İstanbul Sanayi Odası verilerine dayanalınarak rakamlar ile irdelenmiştir. Bunun yanısıra Gümrük Birliği ve Avrupa Birliğine giriş sürecinde dolaysız yabancı yatırımlarının Türkiye ekonomisi üzerindeki etkileri tartışılmıştır. İkinci bölümün üçüncü kısmında Türkiye'nin yabancı sermaye çekme konusunda sahip olduğu avantajlar ve dezavantajlar değerlendirilmiştir. Ayrıca yabancı sermaye konusunda Osmanlı döneminden günümüze kadar izlenmiş politikalar ele alınmıştır. İkinci bölümün son kısmında ise Dünya'da bu konu ile ilgili son gelişmeler çerçevesinde Türkiye'nin yabancı sermaye konusunda gelmiş olduğu son nokta anlatılmaya çalışılmıştır. Tezin sonuç kısmında ise, Türkiye'nin bugüne değin yabancı sermaye çekme konusundaki başarısız girişimleri değerlendirilmiş, bugün itibariyle Türkiye'nin çekmiş olduğu yabancı sermayenin hem kendi potansiyelinin çok altında olduğunun hem de Dünya genelinde bakıldığı takdirde mevcut yabancı sermaye stoğunun son derece az oluşunun nedenleri irdelenmeye çalışılmıştır. Türkiye'nin bu konuda halihazırda neler yapabileceği ele alınarak yabancı sermayenin ülkeye girişinin hızlandırılması konusunda ne gibi önlemlerin alınabileceği tartışılmıştır. In the first part of the theses which named The Impacts of the Direct Foreign Investments to the Turkish Economy, the concept of foreign capital and the theories which tries to analyze foriegn capital has been tried to expressed . Beside this, the gains and losses resulted from foreign direct investments has tried to be understood. And in the last part of the first part multinatioanal companies has been analyzed as major actors of foriegn direct investments/ In the second part , the impacts of foriegn capital to the Turkish Economy have been analyzed in terms of sales, profitability, technology and employment on the basis of figures obtained from the Istanbul Sanayi Odası. Besides, foreign capital flows were analyzed within the perspective of Customs Union and the process of European Union. Subsequently the advantages and disadvantages of Turkey for foreign direct investments were discusssed and the policies that have been followed from Ottoman Empire till today was handled. In the last part the latest developments related to this subject In the final part, unsuccesful attempts of Turkey about the foreign capital was assesed and the insufficient level of foreign investment was pointed out. Beside this, the precoutions that should be taken to overcome this problem has been discussed.
Keywords: Ekonomi_Türkiye