Algılanan örgütsel desteğin örgütsel sapma davranışı üzerindeki etkisinde örgüt temelli öz saygının rolü - Altun, Kerem (My University, 2023)
Bu araştırmanın amacı algılanan örgütsel desteğin, örgütsel sapma davranışları üzerindeki etkisinde, örgüt temelli öz saygının rolünü incelemektir. Araştırma metodu olarak nicel araştırma yöntemi tercih edilmiştir ve veri toplama aracı olarak anket yönteminden faydalanılmıştır. Hazırlanan anket formu 224 kişi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Ankete katılan 224 katılımcıdan elde edilen veriler, SPSS 22 kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda ulaşılan bulgulara göre, algılanan örgütsel desteğin, örgütsel sapma davranışının alt boyutlarından örgüte yönelik sapma ve bireyler arası sapma ile olan ilişkisinde, örgüt temelli öz saygının aracı etkisi olabileceği görülmüştür.

The purpose of this study is to examine the role of organizational-based self-esteem in the effect of perceived organizational support on organizational deviance. Quantitative research method was preferred as research method and survey method was used as data collection tool. The prepared questionnaire was carried out on 224 people. The data obtained from the 224 participants who participated in the survey were analyzed using the SPSS 22 program. According to the findings obtained as a result of the research, it was seen that organizational-based self-esteem may have a mediating effect on the relationship between perceived organizational support, organizational deviation, and interpersonal deviation, which are sub-dimensions of organizational deviance.
The role of organization based self esteem in the impact of perceıved organizational support on organizational deviation behavior
Keywords: Algılanan Örgütsel Destek; Bireyler Arası Sapma; Interpersonal Deviation; Organization-Based Self-Esteem; Organizational behavior; Organizational Deviation; Örgüt Temelli Öz Saygı Perceived Organizational Support; Örgüte Yönelik Sapma; Örgütsel davranış; Örgütsel Sapma; Özsaygı; Özsaygı, Örgütlerde; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; Self-esteem; Self-esteem in Organizations