Yeni bir nörotransmitter/nöromodülatör olarak agmatine genel bir bakış - Gümrü, Salih; Şahin, Ceren; Arıcıoğlu, Feyza (Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2013)
Yarı esansiyel bir aminoasit olan L-arjininin arjinin dekarboksilaz (ADC) aracılığıyla dekarboksillenmesiyle oluşan ve agmatinazla yıkıma uğrayan endojen bir amin olan agmatin yeni bir nörotransmitter/nöromodulatör olarak tanımlanabilir. Agmatin beyin dışında vücutta yaygın dağılım gösterir. Agmatin alfa-adrenerjik ve imidazolin reseptörlerine bağlanır, nikotinik kolinerjik, serotonerjik 5-HT3 ve glutamaterjik N-metil-D-aspartat (NMDA) reseptörlerini bloke eder ve nitrik oksit sentazı (NOS) bloke eder. Endojen bir madde olan ve sinir sisteminde birçok fonksiyonu modüle ettiği bilinen agmatin çok geniş bir farmakolojik etki spektrumuna sahiptir. Bu etkiler arasında; antinosiseptif, antiinflamatuvar, morfin yoksunluğu semptomlarını baskılayıcı, antidepresan, nöroprotektif, antikonvülsan ve son olarak bilişsel fonksiyonları artırıcı etkisi bulunmaktadır. Agmatin, ilgili fizyolojik ve patolojik olaylardaki etkisinin altında yatan moleküler mekanizmaların daha iyi aydınlatılması ile yeni tedavi hedefleri için bir aday olabilir.
Keywords: Agmatin, imidazolin reseptörleri, alfa-adrenerjik reseptörler, NMDA, NO