Meme kanserinde tarama ve tanı (İstanbul meme kanseri konsensuskonferansı 2010) - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Meme kanserinden sekonder korunma yaklaşımı olan taramaların etkinliği kanıtlanmıştır. Meme kanserinin erken tanısı için klinik meme muayenesi (KMM) yapılmalıdır. KMM, eğitimli sağlık personeli tarafından, herhangibir nedenle sağlık kurumlarına başvuran her kadına, yılda bir kez yapılmalıdır. Klinik öykü, inspeksiyon ve palpasyon üçlüsü ile, oturur ve yatar pozisyonda, vertikal tarzda, üç parmak ucunun küçük dairesel hareketleriyle ve üç farklı düzeyde palpasyon ile uygulanır. Sağlıklı kadında tarama için görüntüleme yaklaşımlarından mamografi (MMG) tek başına yeterlidir. MMG iki pozisyonda ‘kraniokaudal ve mediola- teral oblik‘ gerçekleştirilmelidir. Sağlıklı kadında tarama MMG 40 yaşında başlamalı, en erken 70 yaşına kadar devam ettirilmelidir. Ultrasonografi (US) ve magnetik rezonans görüntüleme (MRG), sağlıklı, riski olmayan kadında, tarama için rutin önerilmez. Tanı amaçlı MRın kullanım endikasyonları sınırlıdır ve ayrıntılı olarak tanım- lanmıştır. Uzak metastaz taramasında, tek başına Pozitron Emisyon Tomog- rafi ve Bilgisayarlı Tomografi (PET-BT), klasik taramalara alternatif olamaz. Meme görüntülemesi için kullanılan yöntemlerde teknik ve raporlamada ulusal standartların belirlenmesi ve akreditasyon programlarının yürürlüğe girmesi gereklidir. Klinik/radyolojik olarak meme kanseri şüphesi olan kadınlarda tanı için iğne biopsileri tercih edilmelidir.