Fotoğraf, resim, sinema ve video sanatının devinimli ilişkisi: alıntılama ve anlamlandırma - Bayrak, Bengisu (My University, 2008)
Günümüzde çağdaş sanatta alıntılama olgusunun yeni konumunu beş sanatçı üzerinden inceleyen bu tezin ortaya koymaya çalıştığı; alıntılama olgusunda 1980li yılların ortalarından 1990lı yılların ortalarına kadar egemen olmuş postprodüksiyon pratiklerinin etkisini kaybetmeye başladığı ve yerini yapıt temelli alıntılama yerine araç/ ortam/ yöntem (medya) temelli alıntılamaya bıraktığı düşüncesidir. Bu düşünce çerçevesinde tezde; fotoğraflarında performans çıkışlı bir yaklaşımla sinemanın anlatım özelliklerini alıntılayan Cindy Sherman; desenin durağan yapısını bozan ve deseni hareket ve performans ile birleştiren Robin Rhode; 17. yüzyıl Flaman resmini alıntılayarak resim ve fotoğrafın kronolojik ilişkisini terine çeviren Laura Letinsky; Edward Hopper, David Lynch gibi sanatçıların yanı sıra 17. yüzyıl Flaman resmini de alıntılayarak fotoğraf yönteminde hem resmi hem de sinemayı iç içe ören Gregory Crewdson; kullandığı sinemasal ögelerle kısa bir video yapıtında bile çağrışım izleklerinin yardımıyla sinemasal bir türün alıntılanabileceğini ortaya koyan Tracey Emin incelenmiştir.

The facts this thesis argues; the postproduction practices in the quotation phenomenon which were prevailing from the middle of 1980s to the middle of 1990s, started to diminish and yield their significance to media based quotations instead of work of art based quotations in the contemporary art of today by examining five artists. With this reasoning in this thesis; by quoting cinema with her performance oriented manner, Cindy Sherman; by combining movement and performance with drawing which the characteristic of immobility was altered, Robin Rhode; by quoting 17th century Flemish Art, with the change of the chronological relationship between painting and photography, Laura Letinsky; by quoting artists such as Edward Hopper, David Lynch as well as 17th century Flemish Art, with the texture which is made with both painting and cinema, Gregory Crewdson; by quoting cinematic elements in order to constitute a genre, with the use of connotation procedures, Tracey Emin are examined.
Keywords: Fotoğraf; Resim; Resim Sanatı; Sinema