Bankacılık düzenlemeleri ile finansal istikrar ilikisi: 1990 -2010 türkiye deneyimi - Tiryaki Göksel; Yılmaz, Ahmet (My University, 2012)
Bu çalÕúmada, bankacÕlÕk düzenlemeleri ile finansal istikrar arasÕndaki iliúki iki aúamalÕ bir metod çerçevesinde ele alÕnmÕútÕr. ølk olarak, TCMB finansal istikrar endeksinden farklÕ olarak bankalarÕn aracÕlÕk iúlevlerini de dikkate alan ve literatürde ilk olarak 1990-2010 arasÕndaki 20 yÕllÕk finansal serbestleúme dönemini kapsayan Türkiye Ekonomisi için bir finansal istikrar indeksi oluúturulmuútur. økinci olarak çalÕúmada baúlÕca bankacÕlÕk düzenlemelerinden olan sermaye yeterlili÷i, sorunlu kredilere iliúkin karúÕlÕklar, likidite yeterlili÷i ve zorunlu karúÕlÕklar ile finansal istikrar arasÕndaki iliúkiler ekonometrik bir model çerçevesinde kÕsa ve uzun dönemde incelenmiútir. Böylece, özellikle yaúanan her finansal úok ve ekonomik kriz sonrasÕ ilk akla gelen sÕkÕ düzenleme aracÕnÕn, finansal istikrar yönünden gerçekten önemli bir de÷iúken olup olmadÕ÷Õ finansal serbestleúme dönemi Türkiye tecrübesinden hareketle ortaya koyulmaya çalÕúÕlmÕútÕr. Eúbütünleúme yöntemiyle yapÕlan ekonometrik çalÕúma sonucunda 1989 yÕlÕndaki finansal serbestleúme sonrasÕ Türkiye ekonomisinde bankacÕlÕk düzenlemeleri ile finansal istikrar arasÕnda kÕsa ve uzun dönemde güçlü pozitif bir iliúkinin mevcut oldu÷u neticesine ulaúÕlmÕútÕr. Bu nedenle Finansal istikrar ve kamu menfaati açÕsÕndan, bankalarÕn sermaye düzeylerinin yükseltilmesi, likit varlÕklarÕnÕn artÕrÕlmasÕ, sorunlu kredi karúÕlÕklarÕ ile zorunlu karúÕlÕklar gibi düzenleme araçlarÕnÕn politika otoritelerince ihmal edilemeyecek uygulamalar oldu÷u de÷erlendirilmektedir.
Keywords: Finansal østikrar, BankacÕlÕk Düzenlemeleri, Finansal østikrar Endeksi, BankacÕlÕk Düzenleme AraçlarÕ