İbn Teymiyye ve İbn Kayyim'in hanefilere yönelttikleri tenkitler : (namaz örneği) - Tabak, Herol (My University, 2013)
Teymiyye, İbn Kayyim, Hanefiler, Tenkitler. ÖZET İBN TEYMİYYE VE İBN KAYYİM'İN HANEFİLERE YÖNELTTİKLERİ TENKİTLER (NAMAZ ÖRNEĞİ) İbn Teymiyye ve İbn Kayyim Hanbelî mezhebinin yetiştirdiği önemli kişilerdendir. Dönemlerinde birçok kişi ve ekollere önemli tenkitler yöneltmişlerdir. Ehl-i hadis ekolüne mensup olan İbn Teymiyye ve öğrencisi İbn Kayyim ehl-i re’y ekolünün temsilcileri olan Hanefîleri birçok farklı konuda eleştirmişlerdir. Çalışmamız namaz konusunda dile getirdikleri tenkitleri ele almaktadır. Örnek olarak tercih edilen namaz konusundan önce usul düşünceleri (metodolojik yaklaşımlar) ele alınarak; Kur’ân-ı Kerim ve sünnet ile ilgili bazı konular ile ikincil delillerden bazıları incelenerek ihtilafa sebep olan noktalar tespit edilmeye çalışılmıştır. Bunun yanında yine fıkıh usulü ilminde önemli yere sahip; ictihad (müctehid), taklid (mukallid), bid’at, ibadet, adet, müdaveme, mezheb, ve ihtilaf gibi bazı temel kavramlar incelenmiştir. Böylelikle örnek olarak seçilen namaz konusunda görülen ihtilaf ve yapılan tenkitlerin belli kural ve prensiplere göre yapıldığı ifade edilmeye çalışılmıştır. Ibn Taymiyyah, Ibn Qayyim, Hanafi, criticisms.

CRİTİCİSM'S MADE BY IBN TAYMMİYAH AND IBN QAYYİM TOWARDS HANEFİ'S. (EXAMPLE OF PRAYER) Ibn Taymiyyah and ibn Qayyim are two well known figures of Hanbeli sect. They criticized various people and movements. Ibn Taymiyyah and his student Ibn Qayyim was part of people of Hadith (Ahl al-Hadith). They made critiques on various topics to representatives of ahl al-Rai movement sect hanafi. We nalyzed their criticism specifically on prayer. First by taking the process of thought, then tried to determine point of dispute caused by some topics related to quran and sunna. Also we analyzed some basic concepts thats very important to islamic studies like mujtahid, muqallid, bid'at, praying, tradition, sect and dispute. Hereby we tried to express that all disputes according to prayer were made under specific rules and principles.
Keywords: İslam; İslam Mezhepleri; Namaz