Meme kanserli kadınlarda cinsel işlev bozukluklarının incelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2008)
AMAÇ: Araştırma, meme kanserli kadınların cinsel işlev bozukluklarını belirlemek amacıyla metodolojik ve tanımlayıcı olarak yapılmıştır. GEREÇ ve YÖNTEMLER: Araştırmanın örneklemini bir üniversite hastanesinin kanser tedavi merkezinde meme kanseri tanısı ile tedavi uygulanmış ve kontrolleri sürdürülen 190 kadın oluşturmuştur. Veriler, meme kanserli kadınların bireysel özelliklerini belirlemeye yönelik olarak hazırlanan bir form ve Kadın Cinsel İşlev Ölçeği (KCİÖ) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistik, geçerlilik-güvenilirlik, parametrik ve ilişki incelemeye yönelik analiz yöntemleri kullanılmıştır. BULGULAR: KCİÖ ile yapılan ölçüm sonucunda çalışma kapsamında olan ve önceden cinsel işlev bozukluğu bulunmayan kadınların yarısından fazlasında cinsel işlev bozukluğu olduğu belirlenmiştir. İleri yaşın, düşük eğitim düzeyinin, bir işte çalışmamanın, kırsal kesimde yaşamanın, menopozda olmanın kadında cinsel işlev bozuklukluğu görülme sıklığını anlamlı (p<0.05) bir şekilde artırdığı saptanmıştır. SONUÇ: Çalışmadan elde edilen bulgulara göre, meme kanserli kadınlarda cinsel işlev bozukluklarının yüksek oranda görüldüğü söylenebilir. Bu sonuçlara dayanarak, meme kanserli kadınların cinsel işlev bozuklukları açısından rutin olarak değerlendirilmesi, kanser ve tedavilerin yanında cinsel yaşamlarını nasıl sürdürecekleri konusunda kadın ve eşine bilgi verilmesi, danışmanlık yapılması gerektiği düşünülmektedir.

OBJECTIVE The research was carried out methodologically and descriptively in order to define the situation of sexual dysfunction in women with breast cancer. MATERIALS and METHODS: The scope of the research covered 190 women who had undergone treatment after being diagnosed as breast cancer and whose controls are continuing in an university hospital. Data were collected by a form aiming to define individual characteristics of the women with breast cancer and by the Female Sexual Function Index (FSFI). Descriptive statistics, validity-reliability and parametric analyses, and analysis addressing to relationships were used in the evaluation of the data. RESULTS: According to the results of the measurements taken by FSFI, more than half of the women, included in the study scope and who did not have any sexual dysfunction previously, were defined to have sexual dysfunction. Older ages, lower education, being unemployed, residing in rural areas, and being in menopause were the factors that were found to significantly affect sexual dysfunction prevalence (p<0.05). CONCLUSION: In light of the data obtained from the research that sexual dysfunction has a high prevalence in women with breast cancer. Given these results, we believe that women with breast cancer should be assessed routinely as for any sexual dysfunctions, and that both the women and husbands/partners should be given information and counseling on cancer and its treatment, as well as on how to maintain their sexual lives.
A study of sexual dysfunction in women with breast cancer
Keywords: Onkoloji; Psikoloji; Kadın Araştırmaları