Sıçanlarda kronik nikotin uygulamasının aorta ve üregenital sistemde neden olduğu oksidan hasarın vebu hasara karşı melatoninin koruyucu etkilerinin incelenmesi - Kapucu, Caner (My University, 2004)
Çalışmada Wistar Albino türü erkek sıçanlar kullanıldı ve dört grup oluşturuldu. Tüm injeksiyonlar intraperitoneal olarak 21 gün süresince uygulandı. 1.Kontrol grubu: serum fizyolojik, 2.Melatonin grubu: 10 mg/ kg melatonin, 3.Nikotin grubu: 0.6 mg/ kg nikotin bitartarat, 4.Nikotin + Melatonin grubu: 0.6 mg/ kg nikotin bitartarat ve 10 mg/ kg melatonin. Deney sonunda hayvanlar dekapite edilerek kan ve doku örnekleri alındı. Aorta, mesane ve korpus kavernosum doku örneklerinin bir kısmı fonksiyonel incelemeler için izole organ banyosuna yerleştirildi. Aorta ve korpus kavernosum dokularının fenilefrin ile kasılma, asetil kolin ile gevşeme yanıtları, mesane dokusunun da karbakol ile kasılma yanıtları değerlendirildi. Bu dokuların diğer kısımlarında ve böbrek doku örneklerinde ve serumda oksidan hasarı incelemek amacı ile malondialdehit (MDA) ve glutatyon (GSH) tayinleri yapıldı. Böbrek fonksiyonlarını serum örneklerinde yapılan kreatinin ve BUN (Kan Üre Azotu ) ölçümleri ile değerlendirildi. Bulgularımızı değerlendirdiğimizde nikotin uygulanan grupta tüm doku örneklerinde ve serumda MDA düzeylerinin kontrol grubuna göre anlamlı derecede arttığı, GSH düzeylerinin anlamlı olarak azaldığı ve melatonin tedavisi ile bu değişimlerin geri çevrildiği görüldü. Nikotin grubunda aorta ve korpus kavernosum dokularının fenilefrin ve asetil kolin ile alınan kasılma ve gevşeme yanıtlarının kontrol grubuna göre anlamlı olarak azaldığı, melatonin tedavili grupta ise bu yanıtların düzeldiği görüldü. Benzer şekilde nikotin grubuna ait mesane şeritlerinin karbakol ile alınan kasılma yanıtları kontrol grubuna göre azalırken nikotin + melatonin grubunda ise yanıtlar kontrol değere yakın bulundu. BUN ve kreatinin değerlerinin nikotin grubunda, kontrol grubuna göre anlamlı olarak yükseldiği ve melatonin tedavisinin nikotine bağlı oksidan hasarı önleyerek böbrek fonksiyonlarındaki bozulmayı önlediği gözlendi. Sonuç olarak nikotinin ürogenital sistemde ve aortada oksidan hasara neden olduğu ve buna bağlı olarak doku fonksiyonlarını bozduğu, güçlü bir antioksidan olan melatoninin ise gözlenen bu oksidan hasara karşı dokuları ve fonksiyonlarını koruduğu anlaşılmıştır. Melatonin reverses urinary system and aorta damage in the rat due to chronic nicotine administration

The study was carried out on male Wistar albino rats which were divided into 4 groups: All injections were done intraperitoneally for 21 days. 1-Control group: Saline , 2-Melatonin group: 10mg/ kg melatonin, 3-Nicotine group: 0.6 mg/ kg nicotine bitartarate, 4-Nicotine+Melatonin group: 0.6 mg/ kg nicotine bitartarat + 10 mg/ kg melatonin, At the end of the experiments animals were killed by decapitation and blood and tissue samples were taken. A part of the aorta, urinary bladder and corpus cavernosum tissues were placed in isolated organ baths for functional investigations. The contraction and relaxation responses of aorta and corpus cavernosum to phenylephrine and to acetylcholine and the contraction responses of urinary bladder to carbachol were recorded. In order to interpret the oxidative damage malondialdehyde (MDA) and glutathione (GSH) measurements were performed on kidney, aorta, corpus cavernosum, bladder tissues and in serum. Kidney functions were evaluated by measuring the serum creatinine and BUN (blood urea nitrogen) concentrations. Evaluation of the results demonstrated that in the nicotine group, MDA levels in both the serum and all tissue samples were significantly high and GSH levels were decreased significantly in comparison to the control group; whereas melatonin treatment reversed these changes. In nicotine group the contraction responses to phenylephrine and the relaxation responses to acetylcholine of the aorta and the corpus cavernosum tissue were found to be decreased significantly in comparison to the control group, whereas the same responses in melatonin treated group were found to be recovering. In the same way in the nicotine group the contraction responses of the urinary bladder strips to carbachol were found to be decreased in comparison to the control group and the responses were found to be close to control values in the nicotine+melatonin group.The BUN and creatinine values were found to be increased when compared to the control group and melatonin treatment was expected to eliminate the oxidative damage caused by nicotine also seemed to diminish the disorders in the kidney functions. According to these results, it is concluded that nicotine causes oxidative damage in the urogenital system and the aorta, and thus causes functional disorders in these tissues. On the other hand melatonin appears to protect the tissues against this viewed oxidative damage.
Keywords: Biyoloji; Farmakoloji; Farmakoloji ve tedavi; İlaçlar (Meteria medika); Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri