Küreselleşme sürecinde kadın - Kavgacı, Hatice Ural (My University, 2006)
Bu çalışmada; küreselleşme boyutunda meydana gelen olumlu ya da olumsuz tartışmaların ışığında, hem alternatif küresel hareketlerin hem de küreselleşmenin olumlu taraflarından yararlanan diğer kadın hakları arayışlarının, genel geçer ataerkil düzen içindeki kadına dair meydana getirdikleri söylem internet üzerinden incelenmeye çalışılmıştır. İçinde bulunduğumuz zaman diliminde, kadının toplumdaki yerini belirleyen ve ona gönderme yapan bir çok etken bulunmaktadır. Toplumsal cinsiyeti oluşturan kadın söylemleri, iletişim araçları tarafından belirlenmektedir. Kitle iletişim araçlarının toplumun yapısını, bireyler arası ilişkileri yeniden yaratma, şekillendirme, yeniden üretme ve yorumlamada en büyük belirleyici etken olduğu herkes tarafından kabul edilen bir gerçektir. Küreselleşme ile birlikte medya kadını bir numaralı tüketici konumuna sokmuştur. Küreselleşmenin olumsuzlukları alternatif küresel hareketlerin oluşmasına neden olmuştur. Feminist hareketlerden bazıları da alternatif küresel hareketler arasında yer almıştır. Bu feminist hareketler küreselleşmenin getirdiği teknolojik gelişmeleri ve özellikle de interneti kullanarak kendilerini daha fazla ifade etme alanı yaratmışlar ve böylece daha geniş kesimlere ulaşma fırsatı bulmuşlardır. Söz söyleme özgürlüğünün daha fazla mümkün olduğu internet, küreselleşmenin bir getirisi olmasına karşın, alternatif küresel hareketlerin en önemli iletişim aracı haline gelmiştir. Türkiye’deki internet siteleri, kadın ve internet başlığı altında genel olarak incelendiğinde başlıca üç farklı internet sitesi tipinin var olduğu anlaşılmaktadır. Bunlardan ilki kadının hak ve özgürlükleri yani onun sosyal, ekonomik ve hukuki durumu konularında faaliyet gösteren siteler, ikincisi kadının tüketici kimliğine hizmet eden siteler, üçüncüsü ise temelde geniş kapsamlı olup, izleyici potansiyeli ve reklam gelirini arttırmak amacıyla kadını alt başlıklar halinde kullanan internet siteleridir. Daha ayrıntılı bir incelemeyle bu bölümlendirmeyi genişletmek ya da her bir bölümü alt bölümlere ayırmak mümkün olabilir.

At this work, we tried to explain the pronuncuation of woman organizations about woman under the discussion on which globalization has many positive properties or not. Those groups are not only favor of alternative globolization but also they use the positive properties of globalization such as Internet. There are many factors which are determinative on the place of woman in communities at the present time The woman pronunciations shaping the gender is formed by communication tools. It is widely accepted that communication tools are the most important determinants on the recreation, forming, reproduction and interpretation of relationships between people. Collective senses formed by media determine the viewpoints of people about the world. In this sense, approach of media to the woman is the main factor on the forming of viewpoint of community about the woman. When the globalization progresses, the viewpoint of media to the woman changes. The negativenesses of globalization make alternative global organizations created. Some feminst organizations can also be accepted as alternative global organizations. These feminist organizations can reflects their ideas more easily by using the new developed technologies and especially the internet. So they can reach more people. Not only the internet which makes freer the words is a part of the globalization, but also it is the most important communication tool of alternative global organizations. It is seen that there are three main web sites in Turkey, as the web sites are observed in terms of woman and internet. These are the sites which work on the the rights and liberties of woman, which forces the woman to consume and which give a special place to woman in their wide spectrum to get more audiences and income. When it is observed more detaily, it can be possible to seperate and add more groups.
Keywords: Feminizm; Küreselleşme_Kadın