Spor Paydaşlarının Fairplay Kavramına İlişkin_x000D_ Metaforik Algıları - DERVENT, FATİH; İNAN, MEHMET (My University, 2019)
Bu araştırmanın amacı, spor paydaşlarının (antrenör, sporcu, öğretim elemanı,yönetici ve öğrenci) “fairplay” ifadesine ilişkin kavramların, metaforlar aracılığı ileortaya çıkarılmasıdır. Katılımcılar 402 kişiden oluşmaktadır. Verilerin toplanabilmesiiçin her katılımcıya “Fairplay ___________ gibidir, çünkü _________ ” cümlesiniiçeren bilgi formu verilmiş ve akıllarına gelen ilk metaforu gerekçesiyle yazarakboşlukları doldurmaları istenmiştir. Bu araştırmada karma araştırma yöntemikullanılmıştır. Nitel veriler içerik analizi kullanılarak çözümlenmiş, nicel veriler isebetimsel istatistikler kullanılarak sunulmuştur. Elde edilen bulgularına göre katılımcılar23 adet geçerli metafor üretmişlerdir. Bu metaforlar ortak özellikleri bakımından üçfarklı kavramsal kategori altında toplanmıştır. Bunlar sırasıyla: “bir değer olarakfairplay”, “sosyal etkileşim olarak fairplay” ve “bir hak olarak fairplay” kategorileridir.Analiz sonuçlarına göre fairplay ifadesi ile katılımcıların çoğunlukla değerlersisteminde yer alabilecek kavramlar ürettiği sonucu ortaya çıkmıştır. Ayrıca, fairplayifadesinin uğraşı alanları ve cinsiyetlere göre farklı olarak algılandığı ve buna görekavramlaştırıldığı belirlenmiştir. Metaforların fairplay kavramını anlamak için etkili biraraç olduğu söylenebilir.

The purpose of this study was to examine the mataphoric conceptualization of fairplay_x000D_ by sports stakeholders Participants were 402 individuals from sport related_x000D_ professions such as coach, athlete, instructor, manager, and student. Participants_x000D_ were asked to reveal the single metaphor they had in their minds in terms of the_x000D_ concept of fairplay by the prompt “Fairplay is like ___________ because ________ .”_x000D_ A mixed research design was used in this study. Quantitative data were reported_x000D_ descriptively. 23 valid metaphors were analyzed by content analysis and 3 conceptual_x000D_ categories were identified. The conceptual categories were: “fairplay as a value”,_x000D_ “fairplay as social interaction”, and “fairplay as a right”, respectively. Content analysis_x000D_ revealed that participants mostly used metaphors related to values in life. In addition,_x000D_ there were differences in conceptualization of fairplay according to profession and_x000D_ gender. Metaphors seem to be an effective tool to comprehend the concept of_x000D_ fairplay.
Metaphoric Conceptualization of Fairplay by Sports Stakeholders