Do Plates Used for Internal Fixation During Fracture Healing Maintain Their Metal Structure and Function? - ŞİRİN, EVRİM (My University, 2019)
Amaç: Ekstremite kırık fiksasyonu için kullanıldıktan sonra çıkarılan düz Dinamik Kompresyon Plaklar (DCP), üst (Grup 1) - alt (Grup 2) ekstremitede kullanımlarına göre 2 gruba ayrıldılar. Kullanımları sürece metalik yapı ve özellikleri radyografik, penetrant ve kimyasal analizleri yapılarak değerlendirildiler. Yöntem: Gruplara göre olguların cinsiyet, yaş ortalamaları, taraf dağılımları ve çıkarılma süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır (p>0.05). Bulgular: Tüm plakların radyolojik ve penetrant değerlendirmelerinde hiçbir mikrokırığa rastlanmadı. Aynı zamanda plakların kimyasal metal analizlerinde hiçbir metal kaybı ya da metal oran değişikliği gözlenmedi. Sonuçta plakların işlev gördükleri süreç içinde zarar görmemiş olması, yapılan tedavilerde metal bileşiminde dayanıklılık açısından ek bir kazanç sağlamadığını göstermiştir. Sonuç: Yüke maruz kalan bölgede zarar görmeyen plakların aynı dayanıklılıkta yüke maruz kalmayan bölgede de kullanılıyor olması bu bölgeler için dayanıklılık özelliklerini kaybetmeden daha az metalik içerikli, ince profilli ve daha ucuza mal edilebilir plaklar üretilmesi yönünde çalışmalar yapılabilir

Objectives: Dynamic compression plates used in fracture fixation were divided into 2 groups according to the location of use: upper extremity (Group 1) and lower extremity (Group 2). The metallic structure and properties of the plates were evaluated using radiographic, penetrant, and chemical analysis. Methods: There was no statistically significant difference between the 2 groups in terms of patient sex, mean age, side distribution, or removal time (p>0.05). Results: No instance of microfracture was observed in the radiological and penetrant analysis of the plates. There was no metal loss or metal ratio change observed in the chemical analysis. There appears to be no additional benefit of durability based on the metal compound and no damage was observed during an appropriate period of use. Conclusion: The successful use of plates in weight-bearing areas as well as non-weight-bearing areas with no damage may lead to further research and the production of lower cost alternatives that are equally durable.
İnternal Fiksasyon Amacı ile Kullanılan Plaklar Kırık İyileşmesi Süresince Metal Yapı ve Özelliklerini Ne Ölçüde Koruyabiliyor?
Keywords: Internal fixation; metal structure; plate.; İnternal fiksasyon; metal yapı; plak