Sıçan kalvaryal kemik defektlerinin rejenerasyonunda farklı taşıyıcılar ile taşınan glikojen sentaz kinaz 3 antagonisti tideglusib’in kemik rejenerasyonu üzerine etkisinin değerlendirilmesi - Çalık, Mümin (My University, 2023)
Amaç: Çalışmada, Tideglusib’in kolajen sünger, bakteriyel selüloz ve PCL/ HA içerikli nano doku iskelesiyle taşınarak kemik dokusu onarımındaki etkinliğinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmada deney hayvanı olarak 24 adet erkek Dawley sıçan kullanıldı. Sıçanların (n=8) kalvaryal kemiklerinde 5 mm çapında ikişer kemik defekti oluşturuldu. Her grupta sekizer defekt kullanılarak pasif kontrol grubu, Tideglusib içerikli kolajen sünger grubu (KT), bakteriyel selüloz taşıyıcı grubu (BS), bakteriyel selüloz taşıyıcı + Tideglusib grubu (BS+T), PCL/ HA nanofiber taşıyıcı grubu ve (Nano), PCL/ HA + Tideglusib grubu (Nano+T) oluşturuldu. 4 haftalık değerlendirme periyodundan sonra kesitler kemik oluşum tespiti için hemotoksilen eozin ile, tip I kolajen ve Axin2 tespiti için immüno boyama ile boyandıktan sonra ışık mikroskobunda incelendi. Bulgular: Tideglusib’in kemik oluşumu üzerine etkisi değerlendirildiğinde kontrol grubu ile sadece Nano+T grubu arasında anlamlı bir fark bulundu (p<0,05). BS grubu ile diğer gruplar ikili karşılaştırıldığında BS grubunda KT grubu, Nano grubu ve Nano+T grubuna kıyasla daha az yeni kemik oluşumu gözlendi (p<0,05). Benzer şekilde BS+T grubunda BS+T grubunun Nano grubuna ve Nano+T grubuna kıyasla daha az yeni kemik oluşumu tespit edildi (p<0,01). Tip I kolajen miktarı BS grubunda ve BS+T grubunda kontrol grubuna kıyasla daha az tespit edildi (p<0,05). Axin-2 Nano+T grubunda kontrol grubuna kıyasla daha yüksekti (p<0,05). Sonuçlar: Çalışmanın sınırları dahilinde elde edilen bulgular, sıçan kalvaryal kemik defektlerine PCL/ HA içerikli nano taşıyıcı ile birlikte uygulanan Tideglusib’in kemik rejenerasyonuna olumlu etkisi olabileceğini ve bu etkinin farklı taşıyıcılarla değişebileceğini ortaya koymaktadır.

Objective: The aim of this study was to investigate the effectiveness of Tideglusib in bone tissue repair by carrying it with collagen sponge, bacterial cellulose and PCL/ HA-containing nano tissue scaffold on rat calvarial defects. Materials and Methods: In this study, 24 male Dawley rats were used. Two bone defects with 5 mm diameter were created in the calvarial bones (n=8). Groups were consisted of passive control group, Tideglusib+collagen sponge group (KT), bacterial cellulose carrier group (BS), bacterial cellulose carrier + Tideglusib group (BS+T), PCL/ HA nanofiber carrier group and (Nano) and PCL/ HA + Tideglusib group (Nano+T). After 4-week evaluation period, histomorphometric and immunohistochemical analyses were performed. Results: Pairwise comparisons by means of new bone formation effect of Tideglusib revealed a significant difference just between the control group and the Nano+T group (p<0.05). BS group showed lesser new bone formation compare to the KT group, Nano group and Nano+T group (p<0.05). Similarly, BS+T group to the Nano group and Nano+T group (p<0.01). Type I collagen staining was lesser in the BS and the BS+T groups compare to the control (p<0.05). Axin2 staining was greater in the Nano+T group compare to the control group (p<0.05). Conclusion: Within the limits, Tideglusib applied to rat calvarial bone defects carried with a nanocarrier containing PCL/ HA may have a positive effect on bone regeneration. On the other hand, this effect may vary with different carriers.
Evaluation of the bone regenerative effect of glycogen synthase kinase 3 antagonist tideglusib carried by different scaffolds on calvarial defects
Keywords: defect; defekt; Periodontology; Periodontoloji; Rejenerasyon; Tideglusib; Tideglusib Regeneration; Wnt