İcra Hukuku’nda istihkak davası - Küçükhasanoğlu, Çağrı (My University, 2018)
İstihkak davası, İcra ve İflas Hukukunun 96-99. Maddelerinde düzenlenmiş bir dava türü olup, çalışmamızda geniş kapsamlı olarak ele alınmıştır. Bu çalışma giriş bölümü hariç dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde istihkak ve istihkak iddiası kavramları ile istihkak iddiasına konu olabilecek haklardan bahsedilmiştir. İkinci bölümde istihkak davasının tanımı yapılarak, davaya ilişkin usul ve ispat hükümleri anlatılmıştır. Bölüm sistematiği oluşturulurken konu, hacizli malı borçlunun, üçüncü kişinin ve borçlu ve üçüncü kişinin birlikte elde bulundurmaları durumuna göre üç alt başlıkta incelenmiş, bölümde ayrıca organik bağ ve tüzel kişilik perdesinin aralanması kavramları istihkak davası ile ilişkili yönleri açısından ayrı bir başlık altında değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde istihkak davaları sonucunda verilebilecek hüküm ve sonuçlardan bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde istihkak davası neticesinde gidilebilecek kanun yollarının neler olduğu hususu, özellikle istinaf sistemine geçiş öncesi ve sonrası dönemler dikkate alınarak ayrı ayrı irdelenmiştir. Sonuç bölümünde ise istihkak davaları ile ilgili gerek kanun sistematiği gerekse de usul ve ispata ilişkin değerlendirmelerimize yer verilmiştir.

The “action for recovery” case is stipulated between articles 96-99 of the Execution and Bankrupt Law. It has been extensively addressed in our thesis. This study consists of four parts except the introduction section. In the first chapter, the concepts of action for recovery and the rights that can be subject to this kind of case are mentioned. In the second part, the definition of the action of replenishment case is made and the procedural and proof provisions related to the case are explained. In creating the department system, the subject has been examined in three subheadings according to the situation of the third person, the debtor and the third person and the debter, and the concept of the organic bond and the theory of “lifting the corparete weil” has been evaluated under a separate heading in related to concept of action for recovery. In the third chapter, the provisions and conclusions that can be given as a result of the cases are mentioned. In the fourth chapter, the issue of the legal remedies that can be taken on the basis of the case has been examined separately, especially considering the period before and after the transition to the appeal system. In the conclusion section, our evaluations of the lawsuit system, as well as the procedural aspects of “action for recoveryt”, are given.
Keywords: Caries; Executions (Law); İcra-iflas hukuku; İspat Yükü; İstihkak; Karineler Calm; Proof Load