TMS 12 gelir vergileri standardı kapsamında ertelenmiş vergi ve finansal tablolarda raporlanması - Hak, İbrahim (My University, 2016)
TMS 12 GELİR VERGİLERİ STANDARDI KAPSAMINDA ERTELENMİŞ VERGİ VE FİNANSAL TABLOLARDA RAPORLANMASI Kâr kavramı, vergi mevzuatı ve muhasebe sisteminin amaç farklılığı dolayısıyla farklı şekilde tanımlanabilmektedir. Muhasebe standartlarına göre hesaplanan muhasebe kârı ve vergi mevzuatına göre hesaplanan vergiye tabi kâr, kapsam ve değerleme yönlerinden farklılık göstermektedir. Mali kâr, ticari kârdan hareketle oluşturulmakta ve bu kâr üzerinden de kurumlar vergisi hesaplanmaktadır. Bu hesaplama yapılırken, ticari kâr ile mali kâr arasında yürürlükte bulunan vergi mevzuatının etkisiyle ortaya çıkan ve diğer dönemlerde ortadan kalkmayan sürekli farklar (mali kârın tespitinde hiçbir zaman kabul edilmeyen giderler ile hiçbir zaman vergilendirilmeyecek gelirler) dikkate alınmakta ancak dönemsellik ilkesi gereğince ortaya çıkan geçici farkların vergi etkisi dikkate alınmamaktadır. Söz konusu farklılıklar “Gelir Vergileri” standardı ile finansal tablolara yansıtılabilmektedir. Bir varlığın veya yükümlülüğün finansal raporlama standartlarına göre belirlenen değeri ile vergi düzenlemelerine göre belirlenen değeri arasındaki farklar nedeniyle ortaya çıkan ertelenmiş vergi kavramı ile ilgili düzenlemeler de bu standartta yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı; ticari kâr ile mali kâr arasındaki geçici farkların oluşturduğu ertelenmiş vergi yükümlülüğü ya da ertelenmiş vergi varlığını ortaya koyarak finansal raporlamada ertelenmiş vergi kavramının önemini vurgulamaktır.

DEFERRED TAX IN THE SCOPE OF IAS 12 INCOME TAXES AND REPORTING IN THE FINANCIAL STATEMENTS The concept of profit may be defined differently due to differences in purpose between the tax legislation and the accounting system. Accounting profit calculated according to accounting standards and taxable profit calculated according to tax legislation are different in terms of scope and valuation. Financial profit is calculated using commercial profit and corporate tax is calculated using this profit. While making this calculation, persistent differences between financial and commercial profit that occur due to the tax legislation in force and that are not eliminated in other periods (incomes which may never be taxed and expenditures that may never be accepted in determination of financial profit) are taken into account; however, the tax effect of temporary differences due to the matching principle are not taken into account. The differences in question may be shown on financial statements through the “Income Taxes” standard. Regulations on the concept of deferred tax, which occurs due to differences between the value of an asset or obligation determined according to financial reporting standards and its value determined according to tax regulations are also covered in this standard. The purpose of this article is revealing the deferred tax obligation or deferred tax asset brought about by temporary differences between commercial profit and financial profit and emphasizing the importance of the concept of deferred tax.
Keywords: Muhasebe; Standartlar; Türkiye