Anterior çapraşıklığın şeffaf plaklarla tedavisinde tedavi etkinliğinin değerlendirilmesi: vaka raporu - TURAN, BEGÜM (My University, 2022)
Amaç: Günümüzde estetik beklentilerin artması ve gelişen teknoloji ile birlikte estetik tedavi alternatifleri daha popüler hale gelmeye başlamıştır. Bu tedavi yöntemlerinden biri olan şeffaf plaklar ile elde edilebilen diş hareketlerinin sınırları bilgisayar teknolojisindeki ilerlemeler ve materyal bilimindeki gelişmeler ile genişletilmiştir. Bu çalışmanın amacı şeffaf plaklar ile tedavi edilmiş hastanın hedeflenen tedavi sonucu ile tedavi sonunda elde edilen klinik sonucunun karşılaştırılmasıdır. Birey ve Yöntem: İskeletsel ve dişsel Sınıf I ilişkiye sahip, 45 yaşındaki erkek hasta kliniğimize anterior çapraşıklık şikayetine estetik bir çözüm arayışı ile başvurmuştur. Hasta üst sol lateral dişinde şiddetli rotasyon, üst santral dişlerde negatif tork değerlerine ve alt çenede anterior çapraşıklığa sahiptir. Üst sağ ikinci premolar diş kaybı sonrası bu bölgeye implant yerleştirilmiştir. Hastanın posterior bölgede var olan implant bölgesini ve oklüzyonunu koruyarak anterior çapraşıklığının Invisalign® sistemi ile düzeltimine karar verilmiştir. Bu sistemin yazılımı olan Clincheck programı ile dijital ortamda planlama yapılabilmekte ve her bir hizalayıcı ile elde edilmesi hedeflenen diş hareketlerinin simülasyonu gözlemlenebilmektedir. Clincheck programı ile tedavi süresince kullanılacak hizalayıcı sayısı 19 olarak belirlenmiş ve her bir plağın 10 gün süre ile kullanılması planlanmıştır. Çapraşıklığı gidermek amacıyla maksillada 0.8 mm, mandibulada 1.4 mm interproksimal aşındırma ve her iki arkta da anterior proklinasyon hareketi planlanmıştır. Hizalayacıların etkinliğinin desteklenmesi amacıyla dişlere optimize ataşmanlar yerleştirilmiştir. Belirlenen hizalayıcı sayısıyla elde edilmesi zor olan rotasyon düzeltiminin sağlanabilmesi amacıyla üst sol lateral dişe aşırı düzeltim yapılmıştır. Hastanın 19 hizalayıcıyı kullanımı sonunda, planlanan ve elde edilen diş hareketleri Clincheck simülasyonunda karşılaştırılmıştır. Bulgular: Tedavi sonunda arklarda seviyeleme ve hizalama elde edilmiş, ancak üst anterior dişlerde hedeflenen bukkolingual eksen eğimi düzeltimi istenilen düzeyde elde edilememiştir. Bunun dışında elde edilen diş hareketlerinin sanal tedavi planı ile benzerlik gösterdiği gözlenmiştir. Sonuç: Şeffaf plak tedavileri estetik ve hijyen beklentisi olan anterior çapraşıklığa sahip hastalarda sabit ortodontik tedaviye bir alternatif olabilir. Anahtar Kelimeler: şeffaf plak, çakıştırma, anterior çapraşıklık

Aim: Aesthetic treatment alternatives have started to become more popular,with the increase in aesthetic expectations and developing technology.The limits of tooth movement with clear aligners have been expanded with advances in computer technology and developments in material science.This study aimed to compare digital treatment planning results with clinical result obtained following the treatment with clear aligners. Subject&Method:A 45-year-old male patient with skeletal/dental Class I relationship applied to our clinic with the chief concern of anterior crowding.The patient had severe rotation in upper left lateral,negative torque values in upper centrals and anterior crowding in lower jaw.Following the loss of the upper right second premolar,an implant was placed in this area.Correction the anterior crowding was decided with the Invisalign® system while preserving the patient’s existing implant site and occlusion.With the Clincheck program,of Invisalign® system,treatment planning can be made digitally and the simulation of the tooth movements aimed with each aligner can be observed.The number of aligners was determined as 19 and each aligner was planned to be used for 10 days.To eliminate crowding,0.8 mm interproximal reduction in the maxilla and 1.4 mm in the mandible and anterior proclination movement in both arches were planned.To support the effectiveness of the aligners,optimized attachments were kept on the teeth.To provide rotation correction,which is difficult to obtain with the determined number of aligners,overcorrection was performed on the upper left lateral.At the end of the treatment,the planned and obtained outcomes were compared in the Clincheck simulation. Results: At the end of the treatment, leveling and alignment were achieved, however, the aimed correction of buccolingual axis inclination in the upper anterior teeth could not be achieved at the desired level.The other tooth movements obtained were similar to the virtual treatment plan. Conclusion: Clear aligner treatments can be an alternative to fixed orthodontic treatment in patients with anterior crowding who have aesthetic and hygiene expectations. Keywords: clear aligner, superimposition, anterior crowding
Keywords: Sağlık Bilimleri; Diş Hekimliği; Klinik Bilimler; Ortodonti; Health Sciences; Dentistry; Clinical Sciences; Orthodontics; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; DİŞ HEKİMLİĞİ, ORAL CERRAHİ VE TIP; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; DENTISTRY, ORAL SURGERY & MEDICINE; Periodontoloji; Ağız Cerrahisi; Diş Hijyeni; Dişçilik Hizmetleri; Diş Hekimliği (çeşitli); Periodontics; Oral Surgery; Dental Hygiene; Dental Assisting; Dentistry (miscellaneous); General Dentistry