Dijital müze ve arşivlemenin sanat eğitimine katkıları - Büte, Kutsal (My University, 2023)
Bu araştırma, sanat eğitiminde dijital müze ve arşivlemenin sanat eğitimine katkılarını incelemeyi amaçlamaktadır. Dijital sanat müzeleri ve arşivlemeler, sanat eserlerinin dijital olarak koleksiyonlanması, depolanması ve erişilebilir hale getirilmesi amacıyla geliştirilen çevrimiçi platformlardır. Bu çalışma, dijital müze ve arşivlerin sanat eğitiminde öğrencilerin öğrenme deneyimlerini nasıl zenginleştirebileceğini ve sanatın daha geniş bir kitleye ulaşmasına nasıl yardımcı olabileceğini araştırmaktadır. Tezin yöntemi, mevcut literatür üzerinde derinlemesine bir inceleme ve sanat eğitimcileri ve dijital müze uzmanları ile yapılan mülakatlardan oluşmaktadır. Sonuçlar, dijital müze ve arşivlerin sanat eğitimine önemli katkılar sağladığını ve öğrencilerin sanat eserleriyle etkileşimlerini artırdığını göstermektedir. Görüşmelerin daha kapsamlı olması adına öğrenciler ve mezunlarla kısa soruluk görüşler toplanmış ve çıktılarıyla birlikte bu araştırmada ek halinde sunulmuştur. Bu araştırma, dijital müze ve arşivleme teknolojilerinin sanat eğitimindeki potansiyelini vurgulamakta ve öğretmenlere, öğrencilere ve diğer paydaşlara dijital kaynakları nasıl etkili bir şekilde kullanabileceklerine dair rehberlik sunmaktadır.

This research aims to examine the contributions of digital museums and archiving to art education. Digital art museums and archives are online platforms developed to digitally collect, store and make accessible works of art. This study explores how digital museums and archives can enrich students' learning experiences in art education and help art reach a wider audience. The methodology of the thesis consists of an in-depth review of existing literature and interviews with art educators and digital museum experts. The results show that digital museums and archives make significant contributions to art education and increase students' engagement with artworks. In order to make the interviews more comprehensive, short questionnaires were collected from students and alumni and are presented as an appendix in this research. This research highlights the potential of digital museum and archiving technologies in art education and offers guidance to teachers, students and other stakeholders on how to use digital resources effectively.
Digital, museums and archives contributions to art education
Keywords: Art; Art Education Museum; Digital Museum; Dijital Müzeler; Eğitim ve öğretim; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; Museology; Müze; Müzecilik; Sanat; Sanat Eğitimi; Sanat Eğitimi Müzeleri Art Museum; Study and teaching