Fotoğrafa ulaşmak - Aktaş, Tarkan (My University, 2006)
İçinde bulunduğumuz dünyada günlük yaşamdaki binlerce görüntünün çevremizi sarması bir yana , yaşadığımız teknoloji çağında özellikle Televizyon ve İnternet vasıtasıyla da tam anlamıyla bir görsel bombardımana tutulmuş durumdayız. Amacımız burada en basitinden çevremizdeki günlük görüntülerden , görünenden , var olan fotoğraf karelerinin tespit edimi , çıkarımı , fotoğrafta arıtma ve bitmiş fotoğrafa ulaşma sürecinin ve yollarının video görüntüleriyle sizlere aktarılmasıdır . Bir anlamda “fotoğrafa ulaşmak” da diyebiliriz buna… Basit birkaç fotoğrafta temel kompozisyon öğesine değinip, bunları olabildiğince basit ve sıradan günlük görüntü üzerinde anlatmaya çalışmak tezimizin temelini oluşturuyor . Fotoğraf makinesinin küçük yer değişiklikleri yapması sonucu etkinin değişmesi , “Niye burada , bu nokta da değil de orada çekiyorum?” , ”Konu keşfedildi diyelim ama hangi çerçeve ile almalıyım?” gibi ilk akla gelen pek çok konuya değiniliyor . Ayrıca bakış yönü , yüksekliği , görüntü büyüklüğü,çerçeve genişliği gibi kavramlar üzerinde duruluyor ve bunlar özellikle akan görüntülerle anlatılmaya çalışılıyor, kimi yerde doğru olan açılar kadar olmayan açılar yada kareler de söylenip , belirtiliyor çalışmamızda. “Yerden yukardan bakmak, yükselmek alçalmakla etki nasıl değişir?”, “Olay ya da eylem varsa bu yeterince güçlü görünüyor mu? , Kameranın yaklaşarak objektifin daralması işimize yarayabilir mi?” gibi soruların cevaplarını arayıp pratikte göstermeye çalışarak projemizi sürdürüyoruz . Sonrasında uygun kare yakalandığında ise işte “doğru an” bu deniyor ve deklanşöre basılıyor, biz de yani video görüntülerde ise kare donuyor . Böylece temel çekim kararları gösterilmeye çalışılıyor.Yatay genel kadrajda yani TV ekranında ise kimi zaman sonuç , fotoğraf karesiymiş gibi çeşitli kesit kadrajlar alınarak gösteriliyor Bütün bunlar, fotoğraflarla desteklenen basılı metin kısım yanında , Digital 8 kamera ile çekilmiş görüntülerden oluşan bir VCD kayıt üzerinde anlatılmaya çalışılmaktadır.

In the continuous period, we are surrounded by visual images, brands and slogans by the impact of the television and internet as the visual communication mediums. The aim of this work is to present each daily life scene turning as a photographic image by recording all this process and sharing the results with the audience. Basically this process can be defined as reaching to photographic image with documentary images and recording. The basic outline of my thesis is to investigate the principle composition properties of normal standard daily life scenes turning to different images with the small techical, location changes applied during the shooting process. I question why I take pictures from this point instead of that point? Or the theme of the project is founded but in which ways shall I apply my theme? With this two basic question. I question the impact of the photographer's location when taking the picture by giving visual examples of the same image which was being shooted from high points, near or far distances. Which of these location gives the stongest result is the last question and the answers of my work. after all this process I investigate the results of applying images indigital fields such as TV. All this work is prepared the texts explaining the visuals and their techniques, projected by Digital 8 camera and recorded in VCD format.
Keywords: Fotoğrafçılık