Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan ergenlerde öz-düzenleme temelli bilişsel psikoeğitim programının duygu düzenleme ve öz-yeterliğe etkisi - Sökmen, Zeynep (My University, 2023)
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Olan Ergenlerde Öz-Düzenleme Temelli Bilişsel Psikoeğitim Programının Duygu Düzenleme ve Öz-Yeterliğe Etkisi Öğrenci Adı: Zeynep SÖKMEN Danışman Adı: Prof. Dr. Semra KARACA Hemşirelik (Psikiyatri Hemşireliği) Amaç:Bu araştırma, Öz-Düzenleme Temelli Bilişsel Psikoeğitim Programının Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğuolan ergenlerde duygu düzenleme ve öz-yeterlik üzerine etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem:Ön test-son test kontrol gruplu, izlemli randomize deneysel desen kullanılan bu araştırmanın örneklemini bir devlet hastanesinin çocuk ve ergen ruh sağlığı polikliniği tarafından takip edilen ergenler oluşturdu. Veriler parametrik ve parametrik olmayan analizler ile değerlendirildi. Bulgular:Öz-Düzenleme Temelli Bilişsel Psikoeğitim Programına katılan ergenlerin girişim öncesi, girişimden hemen sonra ve 6 ay sonraki ölçümlerden aldıkları içsel işlevsel duygu düzenleme alt boyut puan ortalamalarında anlamlı bir artma olduğu saptanmıştır (p < 0.05). Psikoeğitim programına katılan ergenlerin girişim öncesi ve girişimden 6 ay sonraki ölçümlerden aldıkları dışsal işlevsel duygu düzenleme alt boyut puan ortalamalarında da anlamlı bir artma olduğu saptanmıştır (p < 0.05).Psikoeğitim programına katılan ergenlerin girişim öncesi ve girişimden 6 ay sonraki ölçümlerden aldıkları içsel işlevsel olmayan ve dışsal işlevsel olmayan duygu düzenleme alt boyut puan ortalamalarında azalma tespit edilmiştir. Müdahale grubundakilerin 6 ay sonraki ölçümlerden aldıkları puan ortalamalarının kontrol grubundakilere göre anlamlı düzeyde düşük olduğu saptanmıştır (p < 0.05). Psikoeğitim programına katılan ergenlerin girişim öncesi ve girişimden 6 ay sonraki ölçümlerden aldıkları öz-yeterlik puan ortalamaları arasında anlamlı bir artma olduğu saptanmıştır (p < 0.05). Sonuç: Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğuolan ergenlere uygulanan Öz-Düzenleme Temelli Bilişsel Psikoeğitim Programının ergenlerin duygu düzenleme ve öz-yeterlik düzeylerini arttırmada etkili olduğu görülmüştür.

The Effect of Self-Regulation Based Cognitive Psychoeducation Program on Emotion Regulation and Self-Efficacy inAdolescent with Attention Deficit Hyperactivity Disorder Name of Student: Zeynep SÖKMEN Name of Supervisor: Prof. Dr. Semra KARACA Department: Nursing (Psychiatric Nursing) Aim:This study aimed to determine the effect of Self-Regulation Based Cognitive Psychoeducation Program on emotion regulation and self-efficacy in adolescent with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) and receiving medication. Material and Methods:The sample of this study with control group and pre-test, post-test and follow-up randomized experimental design consisted of children followed in the child and adolescent mental health outpatient clinic of a state hospital. The data were evaluated by parametric and non-parametric analyses. Results:A statistically significant increase was determined in the internal functional emotion regulation mean scores of adolescent, who participated in the Self-Regulation Based Cognitive Psychoeducation Program,measured before, immediately after, and 6 months after the intervention (p < 0.05). A statistically significant increase was also found in their external functional emotion regulation mean scores measured before and 6 months after the intervention (p < 0.05). In addition, a statistically significant difference was found between theirinternal dysfunctional and external dysfunctional emotion regulation mean scores measured before and 6 months after the intervention; however, the mean scores of those in the control group 6 months after the intervention were higher than those in the intervention group (p < 0.05). Furthermore, there was a statistically significant increase in their self-efficacy mean scoresmeasured before and 6 months after the intervention (p < 0.05). Conclusion:The Self-Regulation Based Cognitive Psychoeducation Program was found be effective in increasing the levels of emotion regulation and self-efficacy in adolescent with ADHD
The effect of self-regulation based cognitive psychoeducation program on emotion regulation and self-efficacy in adolescent with attention deficit hyperactivity disorder
Keywords: Adolescence; Adolescent psychology; Attention-deficit hyperactivity disorder; Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu; Duygu düzenleme; Emotion regulation; Ergen; Ergenlik psikolojisi; Öz-düzenleme; Öz-yeterlik; Self-efficacy; Self-regulation