Saros körfezi İbrice limanı mevkii sünger faunası - Çaylarbaşı, Ziya (My University, 2005)
Bu tez çalışmasında, Saros Körfezi İbrice Limanı Mevkiinde 03.04.2004 – 15.06.2005 tarihleri arasında SCUBA (Self Contained Underwater Breathing Aparatus) ve serbest dalış yöntemleri ile 0-55 metreler arası örneklemeler yapılmıştır. Toplanan örneklerin fotoğrafları çekildikten sonra %4’lük nötralize formaldehit çözeltisine konmuş daha sonra %70’lik etanol çözeltisine alınarak saklanmıştır. Tür tayini için laboratuvara getirilen örneklerin spikülleri çıkartılmıştır. Uygun olan spiküllerin fotoğrafları çekilerek tür tayininde kullanılmıştır. Ayrıca örneklemelerin dalış yöntemleri kullanılarak yapılmış olması, türlerin gerek substratum, gerekse diğer ekolojik özellikleri ile ilgili, birbirinden farklı yada benzer yönlerinin incelenmesine olanak tanımıştır. Çalışma alanında Cliona celata, Tethya aurantium, Suberites domuncula,, Acanthella acuta, Axinella cannabina, Axinella damicornis, Axinella polypoides, Agelas oroides, Ciocalypta sp., Petrosia ficiformis, Calyx nicaeensis, Haliclona mediterranea, Ircinia sp. Dysidea sp ve Aplysina aerophoba olmak üzere toplam 15 sünger türü tespit edilmiştir. Bu tez çalışmasında bulunan türlerin tamamı, Türkiye sularında daha önce yapılmış çalışmalarda kaydedilmiştir. Türkiye’de bugüne kadar gerek yerli, gerekse yabancı araştırmacılar tarafından sünger faunası üzerine yapılan araştırmaların sayısı oldukça azdır. Ek olarak araştırma sahasının içinde bulunduğu Kuzey Ege’de geçmişe yönelik karşılaştırma imkanı sağlayan araştırma sayısı daha da azdır. Dolayısıyla yapılacak yeni araştırmaların ve araştırmacı sayısının artması oldukça büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada Türkiye sünger faunasının tanınmasına katkıda bulunmak ve gelecekte yapılacak çalışmalara zemin oluşturmak amaç edinilmiştir.

In this thesis study, samplings were performed by using SCUBA (Self Contained Underwater Breathing Aparattus) and free diving between 03.04.2004 – 15.06.2005 in Saros Bay – Ibrice Harbor (NE Aegean Sea). Samples were photographed under bright sunlight thereafter they were fixed in %4 neutralized formalin and than stored in %70 ethanol. Because of method used (SCUBA) some valuable information related to ecology of the identified species were obtained. Fifteen species were identified in the area investigated. These are; Cliona celata, Tethya aurantium, Suberites domuncula, Acanthella acuta, Axinella cannabina, Axinella damicornis, Axinella polypoides, Agelas oroides, Ciocalypta sp., Petrosia ficiformis, Calyx nicaeensis, Haliclona mediterranea, Ircinia sp. Dysidea sp. and Aplysina aerophoba. All of these species were recorded by previous studies performed in Turkish seas. Studies on sponge fauna of Turkish seas are rather scarce. Moreover, in Northern Aegean Sea, studies provide comparision between past and today are also very scarce. Therefore, increasing the number of studies and researchers is very important. The aim of this study is to contrubute to recognition of Turkish sponge fauna and to lead future studies.
Keywords: Su kültürü; Süngerler_Tatlı Su Faunası