Etkin katılım ve geri bildirim aracı olarak sosyal medyanın televizyon ana haberlerinde kullanımının Fox TV örneği üzerinden incelenmesi - Cicioğlu, Benay (My University, 2022)
İletişim teknolojilerindeki gelişmeler ve çoklu platformların bir arada kullanılması medya yakınsamasına neden olmuştur. Yakınsamanın sonucunda kitle iletişim araçları, üretken izleyici ile çift yönlü bir iletişim süreci kurabilmektedir. Kitle iletişim araçlarından televizyon ana haberlerinin, izleyici ile etkileşimi sosyal medya platformları üzerinden gerçekleşmektedir. Geleneksel kitle iletişim araçlarından televizyon ana haber bültenlerinde, sosyal medya platformlarının kullanılması kitle iletişim sürecinde geri planda kalan geri bildirime anındalık kazandırmış ve çift yönlü bir iletişim sürecini başlatmıştır. Dolayısı ile geleneksel medyanın sosyal medya platformlarını kullanması ile izleyicinin geleneksel medya ile etkileşimi artmıştır. Sosyal medyanın geleneksel medya da izleyici etkileşimi kapsamında kullanılması, kitle iletişim sürecinin yeni baştan değerlendirilmesini gerektirmektedir. Bu çalışma medya yakınsama ile sosyal medya platformlarının kitle iletişim araçlarından televizyon ana haberlerinde kullanımını geribildirim bağlamında incelemektedir. Bu çalışmanın amacı, televizyon ana haber bültenlerinde geri bildirimlere ne sıklıkta yer verildiği ve haber bültenlerini ne sıklıkta geri bildirimlere göre yönlendirildiğini değerlendirmektir. Geleneksel kitle iletişim araçları arasında sosyal medya platformlarını kullanan öncü kanallardan Fox TV Ana haber bültenlerinde, Twitter’ın etkin katılım ve geri bildirim aracı olarak kullanılmasının incelendiği bu çalışmayla, medya yakınsaması kapsamında anındalık kazanan geri bildirim olgusunun kitle iletişim sürecinin işleyişi üzerindeki etkisi değerlendirecektir. Çalışma kapsamında Fox TV Ana haberlerinin seçilmesinin nedeni, Türkiye'de ana haber bültenlerinde sosyal medya aracı olarak Twitter'ı aktif biçimde kullanan ilk ana haber bülteni olmasıdır. İzleyicinin sosyal medya aracıyla ana haber bülteni akışı içerisinde etkileşime geçmesi, geleneksel kitle iletişim sürecinde eksik kalan geribildirimi ve beraberinde interaktif/ üretken izleyici kavramını öne çıkarmaktadır.

Developments in communication technologies and the use of multiple communication platforms together have led to media convergence. As a result of this convergence, traditional mass media can establish a two-way communication process with the productive audience. The two-way communication or the interaction between television prime news and the productive audience, takes place through the social media platforms. The use of social media platforms like Twitter in television prime news brought instantaneity to the process of feedback which has resulted in two ways of communication flow in traditional media. With the use of social media platforms by traditional media has increased the interaction of audience with prime news. This study examines social media platform usage in television prime news within the context of instant feedback. Also, this study aims to evaluate how often mass media give place to audience feedbacks and how often these institutions direct their content according to audience feedback. The reason for “Fox TV prime news with Fatih Portakal” was chosen within the scope of the study is that it is the leading prime news bulletin in Turkey which actively uses Twitter as a social media tool in its prime news bulletins. The interaction of the productive audience with the social media tool in the prime news bulletin stream highlights the missing instant feedback process and interactive audience concept in the traditional mass communication process. As a result of the research, the effect of instantaneous feedback in mass media and the process of the communication will be examined.
Keywords: Digitalization; Dijitalleşme; Feedback; Geri Bildirim; Media Convergence; Medya Yakınsaması; Productive Audience; Social aspects; Social media; Sosyal medya; Sosyal yönleri; Television broadcasting of news; Televizyon haber yayıncılığı; Üretken İzleyici