Mekanik metalurjide istatistiki analiz - Kartal, İlyas (My University, 2003)
Her türlü makine alet yapımında malzemeyi tanımak, mekanik özelliklerini belirlemek, deney yapmak ve sonuçlarına göre karar vermek gereklidir. Mekanik deneyler aynı malzeme üzerinde yapılmasına rağmen deney sonuçları arasında farklılıklar ve sapmalar her zaman meydana gelmektedir. Genelde deney sonuçları sayısal verilere dayanır ve bu sayısal veriler doğrultusunda karar verilir. Deney sonuçlarının yeterli güvenirlikte olması için yapılan deney sayısının da yeteri kadar fazla olması gerekir. İstatistik sayısal verileri toplar, analiz eder, anlamını açıklar, farklı yöntem ve teknikler uygular, bilgilerin sonuçlarının güvenirliğini objektif olarak ortaya koyar ve yorumlar. Yani çok sayıdaki sayısal verilerin, bilgiye dönüşmesini sağlar. Bu çalışmada sapmalar ve farklılıklar bazı örnek çalışmalar üzerinde istatistiki yöntemlerle analiz edilmiş ve sonuçlar önceden belirlenmiş bir güvenirlik seviyesine göre değerlendirilmiştir. Haziran 2003 İlyas KARTAL

In the production of every type of machine, equipment etc. ıt is necessary to recognize materials, determine mechanical properties, perform tests and decide according to the results of tests. Although the mechanical tests performed on the same material, differences and diversions occur among the test results. Test results rely on numerial data and it is decided with respect to them. In order to have reliable results the number of tests must be more enough. Statistics is a science which collects and analysis the numerical information, explain its meaning, different methods and techniques, lay down the reliability of results in an objective way. In order words it converts large amounts of information into short summaries. In this study the diversions and differences were analysed by statistical methods for some sample studies and the results evaluated with respect to a predetermined reliability level. Haziran 2003 İlyas KARTAL
Keywords: Kimya mühendisliği ve ilgili konular; Mekanik Metalurji_İstatistik; Metalürji