Kolit tedavisinde siprofloksazin ve rosiglitazonun tek başlarına veya kombine kullanımlarının karşılaştırılmalı incelenmesi - Demirdöğen, Elif Ece (My University, 2007)
Bu çalışmamızda inflamatuvar barsak hastalıkları (IBH) arasında yer alan ülseratif kolitin (ÜK) tedavisinde antibakteriyel bir ilaç olan siprofloksazinin etkisini, PPAR- agonisti bir antiinflamatuvar olan rosiglitazon ile, ve bu iki ilacın birlikte uygulanması ile karşılaştırmalı olarak incelemeyi amaçladık. Çalışma her iki cinsten Spraque Dawley sıçanlarda yapıldı. Kontrol ve kolit olarak 2 gruba ayrılan hayvanlar tekrar 4 alt gruba ayrıldılar; kolit grubundakilerde 2, 4, 6 trinitro benzen sülfonik asit (TNBS) ile kolit oluşturuldu, kontrol grubuna ise rektal yoldan aynı hacimde serum fizyolojik uygulandı. Her iki gruptan ilk alt gruba taşıyıcı olan metil selüloz gavaj yolu ile verildi, diğer tüm gruplara ise 7 gün süreyle oral olarak siprofloksazin, rosiglitazon ya da bu iki ilaç kombine olarak uygulandı. Tedavi süresi sonunda hayvanlar dekapite edildi, barsak dokusunun makroskopik değerlendirilmesini takiben kolon ve ileum örnekleri alındı. Bu dokularda MDA, GSH, MPO, luminol ve lusigenin değerleri ölçüldü. Kolit nedeni ile kolon dokusunda yüksek bulunan makroskopik skor tedavi gruplarının hepsinde anlamlı derecede azalmış bulundu. Kolit oluşturulan grupta oksidatif hasarın göstergesi olan ve anlamlı derecede artan MDA, luminol ve lusigenin değerlerinin tüm tedavi gruplarında anlamlı derecede azaldığı, yine kolit oluşumuyla belirgin derecede azalma gözlenen GSH değerlerinin de arttığı gözlendi. Dokuda nötrofil infiltrasyonunun göstergesi olan MPO değerleri ise kolit nedeni ile artarken tüm tedavilerden sonra anlamlı oranda azaldı. Bulgularımıza göre siprofloksazin antibakteriyel etkisi ile dokuda enfeksiyonu önleyerek oksidatif hasarı ve inflamasyonu azaltmakta, rosiglitazonla aynı oranda iyileşme sağlamaktadır. Siprofloksazin ve rosiglitazonun kombine tedavisinin ise ilaçların ayrı ayrı uygulanmasına göre bir üstünlük sağlamadığı gözlenmiştir. Bulgularımız siprofloksazin gibi antibakteriyel ilaçların kolit tedavisinde etkin biçimde kullanılabilecekleri görüşünü desteklemektedir.

A study comparing the efficacy of ciprofloxacin with rosiglitazone and the combination of these two drugs in the treatment of TNBS colitis in the rats. In this study we aimed to investigate the effect of the antibacterial agent ciprofloxacin in the treatment of TNBS colitis of the rats in comparison to the PPAR- ligand rosiglitazone. We also studied the efficacy of ciprofloxacin in comparison to the combination of these two drugs. Study was carried out in 2 groups of Spraque Dawley rats, namely the control and the colitis groups. Colitis group received TNBS intracolonically whereas control group received saline. Each group was divided into 4 treatment subgroups; and either methyl cellulose (carrier), ciprofloxacin, rosiglitazone or ciprofloxacin + rosiglitazone were administered orally for 7 days as therapeutic agents. At the end of the treatment period the rats were decapitated and the macroscopic score of the colon was determined. Colon and ileum tissue samples were collected for determination of MDA, GSH, MPO, luminol, and lusigenin levels. Macroscopic score of the colon that was increased significantly in colitis, was decreased significantly by all treatments. Luminol, lusigenin, and MDA levels increased significantly, and GSH levels decreased significantly in colitis, demonstrating oxidative damage. These parameters were reversed after all treatments . The significant increase in MPO levels, demonstrating neutrophil infiltration was also prevented by these treatments. Findings of the present study suggest that antibacterial agents such as ciprofloxacin would be effective in the treatment of ulcerative colitis, and the combined therapy with the antiinflammatory agent rosiglitazone does not offer any advantage over treatment with a single agent.
Keywords: Farmakoloji; Tıp