Toplumsal uyumu gerçekleştirmede bir araç olarak göç müzeleri - Koçak, Berk (My University, 2021)
ÖZET21. yüzyıldaki müzecilik anlayışı ve çağdaş müzecilik sergileme yöntemleri incelendiğinde, müzelerin sadece eser depolama ve sergileme yeri olmadığını gelişen teknoloji ve çeşitli eğitimleri sergilerine katarak kültür bilincini arttırmayı da amaçladığı görülmektedir. Bu anlayış çerçevesinde İstanbul gibi bir metropolde sayıları milyonları bulan göçmenlerin bulundukları şehirlere katkıları, kültürleri ve yerli kültürle, halka olan ilişkileri incelenerek göçün kültürler arası etkileşimi, çok-kültürlülüğün müze yoluyla sergilenmesi ve uyum mekanları olarak müzelerin önemi tezde vurgulanmıştır.Bu durum göz önüne alındığında, göçmen ve yerel halkın karşılaşma mekanlarından birisi olarak müzelerin ele alınması, kültürlerarası diyalogla aktif bir sosyal hayata katılımın gerekliliğini ortaya koyan bakışla düşünülmüştür. Göç Müzeleri’nin iki farklı kültürden ve kökenden gelen grubun karşılaşması, birbirlerinin kültürlerini keşfetmesi ve tanıma süreciyle gelişen bir uyum altyapısını sunacağı tahmin edilmektedir. Kentlerin hafıza mekanlarının daima güncel kaldığı, eski kültürlerin hatırlanıp; yeni gelen göçlerle kültürlerin harmanlandığı, bireylerin ortak paylaşımlarının ve kültürlerarası iletişimin ana merkezlerinden biri olabilecek Göç Müzeleri, kentteki yaşam kalitesini de yükseltecektir. Bu tez çalışmasında, yurt dışındaki Göç Müzeleri’nin örnekleri dikkate alınarak transit geçiş ve varış ülke konumunda bulunan Türkiye’nin hem iç hem de uluslararası göç hareketlerinin görüldüğü, milyonları bulan göçmen sayısıyla küresel bir kenti olan İstanbul’un müzeleri incelenmiştir. 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi, Çatalca Mübadele Evi ve Adalar Müzesi örneklerine de bakılarak, İstanbul’da uyum için önemli bir karşılaşma mekânı olacak Göç Müzesi oluşturulması fikri sunulmuştur.İÇİNDEKİLERÖZETiABSTRACTiiKISALTMALARiiiTEŞEKKÜRLER iv1.GİRİŞ11.1. Tezin Konusu ve Amacı21.3. Tezde Uygulanan Yöntem52. MÜZECİLİK, KÜLTÜREL ÇEŞİTLİLİK VE GÖÇ İLİŞKİSİ72.1. Müze ve Türleri72.2. Çağdaş Müzecilik112.3. Kültürel Çeşitlilik153. GÖÇ, POLİTİKA ve UYUM203.1. Göç ve Uyum Politikaları223.2. Toplumsal Uyuma Yönelik Proje Örnekleri263.2.1. Multaka Projesi – Berlin, Almanya273.2.2. İMTİZAC: Ayrış-madan Uyuma Sergisi – İstanbul, Türkiye283.2.3. Gurbette Fotoğraf Sergisi ve Hollanda’daki Göç Çalışmaları304. GÖÇ MÜZELERİ VE İŞLEVLERİ334.1. Dünya’dan Örneklerle Göç Müzeleri344.1.1 Almanya’ya Göçün Dokümantasyon Merkezi ve Göçmen Müzesi (DOMiD)364.1.2 Gdyna Göç Müzesi – Polonya474.1.3 Sao Paulo Göç Müzesi – Brezilya494.2. Türkiye’den Müze Örnekleri554.2.1. Çatalca Mübadele Müzesi574.2.2. 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi584.2.3. Adalar Müzesi655. TÜRKİYE'DE BİR GÖÇ MÜZESİ ÖNERİSİ705.1. Türkiye’de Göç Müzesi Fikri705.2. İstanbul’da Göç Müzesi Oluşumuna Yönelik Düşünceler71İş Birlikleri ve Müze Yer Seçimi74Arşiv, Kütüphane ve Koleksiyon77Finansal Kaynaklar – Sermaye78Eğitim Faaliyetleri79Sergi, Sanal Müze ve Gezici Müze Çalışmaları80Sürdürülebilirlik826. SONUÇ83KAYNAKLAR86

ABSTRACTThe understanding of museology and contemporary museum exhibition methods in the 21st century aim to increase cultural awareness by adding education and developing technology to their exhibitions. Reconciling this understanding with the thesis, in a metropolis like Istanbul, the contributions of millions of immigrants to their cities, their cultures and their relations with the local culture and the public were examined. Within this examination, the intercultural interaction of migration, the exhibition of multiculturalism through museums and the importance of museums as spaces of harmony were emphasized.Considering this situation, it reveals the necessity of participating in an active social life with intercultural dialogue in the meeting places of immigrants and the native population. Migration museums could potentially serve as said places of communication. The memory spaces of the cities are always up to date, the old cultures are remembered; Migration Museums will increase the quality of life within the city by blending already established cultures with the ones of new immigrants. This will be one of the main focuses of intercultural communication, becoming a center of common sharing amongst individuals. Examples of Migration Museums in the World were examined and Istanbul’s museums, in particular, were studied. Istanbul, a global city with the number of immigrants reaching millions lies within Turkey, which is a transit and destination country seen by both domestic and international movements. The idea of establishing a Migration Museum, which will be an important meeting place for harmony in Istanbul, was presented by looking at the examples of the 500th Year Foundation Turkish Jews Museum, Çatalca Population Exchange House and the Islands Museum.İÇİNDEKİLERÖZETiABSTRACTiiKISALTMALARiiiTEŞEKKÜRLER iv1.GİRİŞ11.1. Tezin Konusu ve Amacı21.3. Tezde Uygulanan Yöntem52. MÜZECİLİK, KÜLTÜREL ÇEŞİTLİLİK VE GÖÇ İLİŞKİSİ72.1. Müze ve Türleri72.2. Çağdaş Müzecilik112.3. Kültürel Çeşitlilik153. GÖÇ, POLİTİKA ve UYUM203.1. Göç ve Uyum Politikaları223.2. Toplumsal Uyuma Yönelik Proje Örnekleri263.2.1. Multaka Projesi – Berlin, Almanya273.2.2. İMTİZAC: Ayrış-madan Uyuma Sergisi – İstanbul, Türkiye283.2.3. Gurbette Fotoğraf Sergisi ve Hollanda’daki Göç Çalışmaları304. GÖÇ MÜZELERİ VE İŞLEVLERİ334.1. Dünya’dan Örneklerle Göç Müzeleri344.1.1 Almanya’ya Göçün Dokümantasyon Merkezi ve Göçmen Müzesi (DOMiD)364.1.2 Gdyna Göç Müzesi – Polonya474.1.3 Sao Paulo Göç Müzesi – Brezilya494.2. Türkiye’den Müze Örnekleri554.2.1. Çatalca Mübadele Müzesi574.2.2. 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi584.2.3. Adalar Müzesi655. TÜRKİYE'DE BİR GÖÇ MÜZESİ ÖNERİSİ705.1. Türkiye’de Göç Müzesi Fikri705.2. İstanbul’da Göç Müzesi Oluşumuna Yönelik Düşünceler71İş Birlikleri ve Müze Yer Seçimi74Arşiv, Kütüphane ve Koleksiyon77Finansal Kaynaklar – Sermaye78Eğitim Faaliyetleri79Sergi, Sanal Müze ve Gezici Müze Çalışmaları80Sürdürülebilirlik826. SONUÇ83KAYNAKLAR86
Keywords: Emigration and immigration; Göç; Göç Müzesi; Göç ve göçmenlik; Immigration Museum; Katılım Museology; Local government; Migration; Museums; Müzecilik; Müzeler; Participation; Social Cohesion; Toplumsal Uyum; Yerel yönetim