Spor basınında gündem oluşturma teori̇si̇ kapsamında uzmanlaşmanın önemi̇ - Sütcü Karaaslan, Özge Çağıl (My University, 2023)
Spor gazetelerinin ilk örneklerine 19.yüzyılın sonlarında İngiltere’de rastlanmıştır. Spor gazetelerinin gelişimi ise; Fransa’da olmuştur. Gazetelerin sayfalarında, spor organizasyonlarına yer vermesiyle, kitleler bu tür içeriklere ilgi duymaya başlamıştır. Yeni ortaya çıkan spor dallarını ilgiyle takip etmek isteyen meraklı kitleler, sahada olup bitenleri öğrenmek için gazeteleri okumaya yönelmiştir. Spor gazetelerinin, maç tahmin ve sonuçlarını, eleştirilerini ayrıntılarıyla sayfalarına taşımaları beraberinde, bu uygulamaların gelişmesini sağlamıştır. Günümüzde en çok tüketilen medya içeriği olan spor, Sanayi Devrimi’nden sonra belirli kuralları olan, boş zaman aktivitesi olarak ortaya çıkmıştır. Gündelik yaşama yerleşen spor; oyun kadar eski bir tarihe sahip olmamakla birlikte henüz yeni sayılabilecek bir geçmişe sahiptir. Medya, geniş̧ kitleleri etkileyerek kamuoyunu yönlendirebilme amacıyla spor içeriklerine sık sık başvurmaktadır. Spor gazeteleri, kitlelerin düşüncelerini ve kanaatlerini etkileyerek, sporun kitlesel bir eğlence biçimine dönüştüren, spor dallarının da büyümesine katkı sağlayan araçlar olarak kabul edilmektedirler. Spor içeriklerinin neler olacağı, hangi haber veya spor dalının ön plana çıkarılacağı, medya tarafından belirlenip, okuyuculara sunulmaktadır. Medya organizasyonları bu işlevi, bünyelerinde bulundurdukları uzman gazetecilerin, gündeme uygun olarak hazırladıkları haberlerle gerçekleştirmektedir. Bu çalışmada; Türk ve Fransız basınına ait iki spor gazetesinin (“L'Equipe” ve “Fanatik”) 2023 “Artistik Avrupa Jimnastik Şampiyonası” sırasında izledikleri haber yayın politikaları, “Van Djk’ın Eleştirel Söylem Analizi” yöntemiyle analiz edilecektir. Bu şekilde spor basınında uzmanlaşmanın önemi, “Gündem Belirleme Kuramı” çerçevesinde ortaya konulacaktır.

The first examples of sports newspapers were found in England in the late 19th century. The development of sports newspapers took place in France. As newspapers featured sports organizations on their pages, the masses became interested in this kind of content. The curious masses, who wanted to follow the newly emerging sports branches with interest, turned to reading newspapers to learn what was going on in the field; practices such as judging, defending, criticizing, competing, and predicting the results of matches developed as newspapers and magazines gave more space on their pages (İlhan, 2009:35). Sports, which is the most consumed media content today, emerged as a leisure time activity with certain rules after the Industrial Revolution. Sport, which has settled in everyday life, has a history that can be considered as new, although it does not have as old a history as the game. The media frequently refer to sports content in order to influence large masses and direct public opinion. Sports newspapers are recognized as tools that influence the thoughts and opinions of the masses, transforming sports into a form of mass entertainment and contributing to the growth of sports branches. What sports content will be, which news or sports branch will be emphasized, is determined by the media and presented to the readers. Media organizations perform this function through the news prepared by the expert journalists they employ in accordance with the agenda. In this study, the news coverage policies of two sports newspapers of Turkish and French press (L'Equipe and Fanatik) during the 2023 Artistic European Gymnastics Championships will be analyzed by using Van Djk's Critical Discourse Analysis method. In this way, the importance of specialization in the sports press will be revealed within the framework of Agenda Setting Theory.
The importance of specialization within the scope of agenda setting theory in sports media
Keywords: L’Equipe; L’Equipe Spor Journalism; Media; Medya; Spor basını; Sports media