Ekonometri anabilim dalı ar-ge harcamalarının ekonomik büyüme üzerine etkisi: içsel büyüme modeli zaman serisi analizi - Birinci, Eda (My University, 2015)
AR-GE HARCAMALARININ EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNE ETKİSİ: İÇSEL BÜYÜME MODELİ ZAMAN SERİSİ ANALİZİ Bir ülkenin teknoloji seviyesi o ülkenin gelişmişlik düzeyi hakkında bilgi vermektedir. Bu sebeple AR-GE bir ülkenin teknoloji yeteneğini dolayısıyla gelişmişlik düzeyini tanımlayan en önemli değişkenlerden biridir. Bu çalısmada, 1990–2013 dönemi Türkiye ekonomisinde AR-GE harcamaları ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiler incelenmistir. Analizlerde standart birim kök ve eştümleşme testlerinin yanı sıra kesirli tümleşme ve kesirli eştümleşme yaklaşımları kullanılmıştır. AR-GE ve ekonomik büyüme rakamlarından derlenen veri setinin analiz edilmesi sonucunda, uzun dönemde AR-GE harcamalarıyla ekonomik büyüme arasında olumlu bir ilişki tespit edilmiş olup kamu tarafından yapılan AR-GE harcamalarının ve AR-GE sektöründe çalışan personel sayısının ekonomik büyümeyi beklenildiği gibi pozitif olarak etkilediği ve değişkenler arasında karşılıklı olarak anlamlı bir ilişkinin olduğu kanıtlanmıştır. teknoloji, ekonomik büyüme, içsel büyüme teorileri, kesirli tümleşme, kesirli eştümleşme

TIME SERIES ANALYSIS OF ENDOGENOUS GROWTH MODELS FOR THE DETECTION OF THE EFFECTS OF R&D EXPENDITURE ON ECONOMIC GROWTH A country's level of technology provide information about development of the country. For this reason, R & D is one of the most important variables that define the country's technology capabilities and accordingly development level. In this study, the relationship between R & D expenditure and economic growth in Turkey's economy has been examined for the period 1990-2013. In the analyses, fractional integration and fractional cointegration approaches were used, as well as the standard unit root and cointegration tests. The results of the analysis of the data set compiled from R & D and economic growth, have been identified a positive relationship between R & D spending and economic growth in the long-term and among the variables have proven to be a significant relationship mutually. R & D spending by made by the public and number of the personnel in the R & D sector have affected economic growth positively. technology, economic endogenous growth teories, fractional integration, fractional cointegration
Keywords: Ekonometri; Zaman serileri analizi