Pediatrik yaş grubunda akciğer grafisi bulguları - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Amaç: Pediatrik yaş grubunda çekilen arka-ön (PA) akciğer grafilerindeki bulgular ile normal varyasyonların değerlendi- rilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Klinik olarak solunum ve dolaşım sistemi problemi olmayan sağlıklı çocukların tarama amaçlı çekilmiş PA akciğer grafileri, retrospektif olarak çalışmaya alındı. PA akciğer grafilerindeki ölçümler (trakea çapı, sağ ve sol ana bronş çapları, subkarinal açı, mediasten genişliği, kardiotorasik oran), diafragmaların birbirlerine göre konumları ve normalin varyasyonları (servikal kosta varlığı, 11. kosta varlığı, 13. kosta varlığı, azigos varyasyonu) değerlendirildi. Bulgular: Grafilerin % 92,7sinde inspirasyon yeterli olarak değerlendirildi. Çekim pozisyonu % 44,7 olguda uygun değildi. Trakea ile ana bronş çapları yaş arttıkça artış gös- termekteydi. 11. kosta, olgularda en sık karşılaşılan anatomik varyasyon idi. Sonuç: Pediatrik yaş grubundaki hastaların akciğer grafilerinin değerlendirilmesinde zorluklar vardır. Akciğer grafisindeki anatomik yapıların normal sınırlardaki değerle- rinin ve akciğer yapılarına ait varyasyonlarının bilinmesi tanıya yardımcı olabilir.

Objective: To evaluate the normal postero-anterior (PA) chest radiographic findings and normal variations in the pediatric age group. Material and Methods: PA chest X-rays of healthy children, who had no respiratory and cardiovascular system disorder, taken for screening purposes, were retrospectively included in the study. These X-rays were evaluated for tracheal diameter, right and left main bronchus diameters, subcarinal angle, mediastinal witdh, cardiothoracic ratio, positions of diaphragms and normal variations (existence of cervical rib, presence of 11.th rib, existence of 13.th rib and azygos variation). Results: In 92,7 % of PA chest X-rays, inspiration was adequate. Patient position was not appropriate in 44,7 % of children. Trachea and main bronchus diameters were increasing proportional to age. Presence of 11.th rib was the most common anatomic variation. Conclusion: There are certain difficulties in the evaluation of chest x-rays in the pediatric age group. Knowledge about the normal size of anatomic structures and variations in chest x-rays can be useful for a correct diagnosis.
Chest radiography findings in pediatric age group
Keywords: Kulak, Burun, Boğaz; Solunum Sistemi