Ofset baskıda kullanılan kalite standartları ve Türkiye’ye uygunluğu - Özsoy, Samed Ayhan (My University, 2007)
OFSET BASKIDA KULLANILAN KALİTE STANDARTLARI VE TÜRKİYE’YE UYGUNLUĞU Ofset baskı, yağ bazlı baskı mürekkebi ile nemlendirme suyunun birbirine karışmaması prensibinden hareketle düz yüzeyli baskı kalıbı üzerinde mürekkepli ve mürekkepsiz alanlar oluşması ile gerçekleşen bir baskı türüdür. Bu genel prensip çerçevesinde baskıya etki eden birçok parametre vardır. Ofset baskıdaki kalite kontrol parametrelerinin uygulanabilirliği, baskı kalitesini direkt etkiler. Bu parametrelerin optimum değerlerinin uygulanması gereklidir. Ofset baskıdaki gerekli kalite parametrelerinin optimum değerleri ve ülkemize uygulanabilirliği hakkında internet ve literatür taraması yapılarak geniş bilgiler verilmiştir. Uluslararası Standartlar Organizasyonu’nun konuyla alakalı maddeleri incelenmiş, prova ve üretim baskısı sürecindeki parametrelerin 1996’daki 1. sürümündeki değişiklikler belirtilmiştir. Sheet-fed, heat-set, cold-set ofset ve gazete baskısındaki baskı kalitesini etkileyen parametreler incelenmiş, standartları belirtilmiştir. UGRA Ofset Kontrol Wedge 1982, UGRA/ FOGRA Dijital Baskı Kontrol Şeridi ve ECI/ bvdm Gri Kontrol Şeridi hakkında bilgiler verilmiştir. Test baskısı uygulaması yapılarak ofset litografi baskı sonucu incelenmiştir.

QUALITY STANDARDS IN OFFSET PRINT AND THEIR ADAPTABILITY IN TURKEY Offset print, is a kind of printing that inked and non-inked areas take shape on a plain surfaced plate by the basis of the mixture of oil based printing ink and wetting water. There are many parameters affecting the printing in this basis. The practicability of quality control parameters affects directly the printing quality. The optimal values of these parameters have to be applied. A wide range of information is given about the optimal values of quality parameters required in offset print and its practicability in our country by a search in internet and the literature. Articles of International Standards Organization about the subject has been examined and changes of the parameters of the process of proof and production printing in 1996 first version have been pointed out. Parameters affecting the printing quality in sheet-fed, heat-set, cold-set ofset and newsprint have been examined and their standards have been pointed out. Information about UGRA Offset Control Wedge 1982, UGRA/ FOGRA Digital Print Control Strip and ECI/ bvdm Gray Control Strip has been given. By the application of test print, the result of offset lithography print has been examined.
Keywords: Matbaa Eğitimi; Matbaacılık; Ofset Baskı