Yazma Performansını Değerlendirmede Çözümleyici Puanlama Yönergesi Kullanımı -Değerlendirmeciler Arası Uyum Araştırması- - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Bu araştırmada çözümleyici puanlama yönergesine (analytic rubric) göre yapılan yazma performansının değerlendirilmesinde, değerlendirmeciler arasında uyum olup olmadığı belirlenmeye çalışılmış; ayrıca değerlendirme sürecini etkileyen faktörler incelenmiştir. Araştırmada kullanılan çözümleyici puanlama yönergesi üç bölüm ve on özellikten oluşmaktadır: Dış yapı (biçim, yazım ve noktalama), dil ve anlatım (sözcükler, cümleler, paragrafl ar, anlatım), düzenleme (başlık, serim, düğüm, çözüm). Çalışmanın temelini, İstanbul Anadolu yakasındaki (Beykoz, Kadıköy, Ümraniye, Üsküdar) okullarda altıncı ve yedinci sınıfta öğrenim gören iki yüz öğrencinin oluşturduğu öyküleyici metinler teşkil etmektedir. Metinler altı değerlendirmeci tarafından çözümleyici puanlama yönergesine göre değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonuçlarına göre değerlendirmeciler arası uyumun yeterli olduğu belirlenmiştir.

In this study, the purpose was determine whether there was concordance among raters in the assessment of the writing performance using analytic rubric; furthermore, factors aff ecting the assessment process were examined. The analytic rubric used in the study consists of three sections and ten properties: External structure (format, spelling and punctuation), language and expression (vocabulary, sentences, paragraphs, and expression), organization (title, introduction, story, and conclusion). The basis of the study is composed of narrative texts written by 200 students studying at the sixth and seventh grades of schools located on the Anatolian side of Istanbul (i.e., Beykoz, Kadikoy, Umraniye, and Uskudar). Texts were assessed in accordance with the analytic rubric by six raters. It was determined that the concordance among raters was suff icient according to the results of the assessment.
The Use of Analytic Rubric in the Assessment of Writing Performance -Inter-Rater Concordance Study-
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları