Becker’in son dönem Osmanlı-Türk eğitim reformuna dair görüşleri üzerine - Turan, Kemal (Eğitim Bilimleri Dergisi, 2004)
Bugün hâlâ kökenine inerek çözümleyemediğimiz ve sıkıntısını çektiğimiz eğitim problemine, Alman eğitimci ve şarkiyatçı olan C.Heinrich Becker’in (1876-1933) yaptığı araştırmanın ışık tutabileceğini düşünüyoruz. O dönemde Türkiye’de eğitim reformunun gerçekleşmesinde etkili olan bir takım faktörler vardı: Bunlar arasında ülkede yaşayan Avrupalılar, öğrenim için yurtdışına gönderilen öğrenciler, Batının etkisiyle devlet yönetimindeki değişiklikler, Tanzimat ile gelen yenilikler sayılabilir. Tanzimat’a yön veren o günkü devlet adamlarınca Türkiye’de aktiviteler kurularak 1869 Maarif-i Umumiye Nizamnamesine göre ilköğretimden üniversiteye kadar tüm eğitim kurumlarının ıslâh edilmesiyle ilgili planlar yapılmıştır. Türkiye’de bir eğitim reformunun gerçekleştirilmesi için toplumun milli, manevi ve kültürel değerleri göz önünde bulundurulmalı ve Batı kültürünün olumsuz tesiriyle Türkler arasında milli heyecanın azaltılmasına ve geçmişten gelen güçlü tarihi bağların zayıflatılarak fikri yönden Avrupalılaşmış tabakalar oluşturulmasına çalışılmamalıdır. Bu anlayış çerçevesinde Becker’in eğitim konusundaki değerli fikirleri dikkate alınarak bugünkü Türk eğitiminin hem yapısal, hem de öğretim programlarının geliştirilmesiyle ilgili olarak Batı ile kapsamlı bir işbirliğinin sürdürülmesi gerektiğine inanıyoruz.
Keywords: Eğitim reformu, eğitim kurumları, Tanzimat, kültürel değerler