19. yy. Azerbaycan milli kadın kıyafetlerinin teknik ve sanatsal özelliklerinin incelenmesi - Şerifli, Leman (My University, 2014)
İnsanlık varoluşundan günümüze kadar, kendisini doğal etkenlerden koruyabilmek için vücudunu örtmek ihtiyacı duymuştur. Tarih öncesi dönemlerde insanlar, örtünme gereksinimini avladıkları hayvanların derileri ile karşılamaktaydılar. Sonraları bu ihtiyaçlarını dokuma tekniği bulmaları ile birlikte dokudukları kumaşlarla gidermeye başlamışladır. Bununla yetinmeyip kumaşlar üzerine kalıplar kullanarak motifler basmışlardır. Bu şekilde örtündükleri kumaşları desenlendirip süsleme yoluna gitmişlerdir. Tez konusu olan “19. yy. Azerbaycan Milli Kadın Kıyafetlerinin Teknik ve Sanatsal Özelliklerinin İncelenmesi” araştırlıırken elde edilen veriler üç bölümde toplanıldı. Birinci bölümde, kısaca Azerbaycan tarihçesi ve 19. yy. kadın giysi adları ile kadın kıyafetlerinin mevsimsel ve diğer etkenler açıdan incelenmesi yapıldı. İkinci bölümde 19. yy. kadın giysilerinde kullanılan kumaşların teknik özellikleri, çeşitleri ve adları açıklandı. Ayrıca 19.yy. milli örtü olarak kullanılan “kelağayı”nın de hazırlanmasından bahsedildi. Üçüncü bölümde ise, bu giysilerin sanatsal özelliklerine değinerek, onların üzerine işlenen motiflerin anlamını ve kullanımını ele alındı. Sonuç kısmında elde edilen veriler ışığında değerlendirme yapıldı.

Since the beginning of the world, in order to protect himself from the natural factors, human beings have always felt a need to cover his body. At first, they managed to supply their primitive clothes using the skin of the animals they hunted. Then, with the advent of the knitting techniques, they began to knit the fabrics they needed. After that, extending the process, they began to draw patterns and produced motifs. As a result, through drawing the patterns decorated by the motifs they have already found their way to the designing of the clothes. In this study, technical and artistic characteristics of an Azerbaijani National Woman’ clothes in the 19th century were investigated. In so doing, the findings are categorized in three groups. In the first section, the history of Azerbaijani was briefly introduced. Then, the names of the woman’s clothes in the 19th century are defined. In addition, clothes of women from the seasonal and other perspectives were addressed. In the second section, the technical features of the used fabric in the clothes of the women were explained. Besides, I defined their differences and names. In addition, the preparation of the National Clothes named ‘kelağayı’ in the 19th century was discussed. In the third section, describing the meanings and uses of the designed motifs, the artistic features of the clothes were revealed. Finally, I explained the results and discussions in the conclusion section.
Keywords: Dokuma el sanatları