Afşin - Elbistan linyitinin yakıt özelliklerinin iyileştirilmesi - Özel, Selen (My University, 2005)
Ülkemiz kömür rezervlerinin en önemli kısmı Kahramanmaraş ilinin Afşin ve Elbistan ilçelerinde elde edilen Afşin-Elbistan linyitleridir. Afşin-Elbistan linyitlerinin nem içeriği, kül içeriği ve kükürt içerikleri ve mineral madde içerikleri yüksek ve ısıl değeri düşüktür. Afşin-Elbistan linyitlerini Afşin-Elbistan termik santralinde kullanılmaktadır. Afşin-Elbistan linyitleri rezerv miktarı, kükürt miktarı, kükürt türleri ve mineral madde içeriği nedeni ile seçilmiştir. Mineral madde miktarı ve içeriği kömürün kullanımı sırasında önemli rol oynamaktadır. Bu tez çalışmasında Afşin-Elbistan linyitinin mineral madde ve kükürt içeriğini belirlemek üzere klasik yöntemleri kullandık. Daha sonra linyiti çeşitli asit ve baz çözeltileri ile yıkadık ve tüm kömürleri kül, nem, mineral madde ve toplam kükürt miktarları ve ısıl değer açısından analiz ettik ve sonuçlarımızı yorumladık. Afşin-Elbistan linyitinin farklı konsantrasyonlardaki baz ve asit çözeltileri ile yıkanması sonucunda sırası ile 3 M HCl ve 1 M NaOH çözeltilerinin kükürt giderilmesinde en etkili yıkama çözeltileri olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Linyit