Müzik öğretmeni adaylarının teknolojik pedagojik alan bilgileri ile eğitim teknolojileri kaygı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi - Bekret, Zeynep Su (My University, 2024)
Teknoloji eğitim boyutunda incelendiğinde, öğrenme süreçlerini zenginleştiren/ kolaylaştıran, öğrenci potansiyelini arttırmaya destek olan güçlü bir araçtır. Öğrenci boyutunda etkileşimli ve özgün öğrenme deneyimi destekleyici, öğretmen boyutunda ise öğretim süreçlerini daha etkili yönetmede yardımcı olduğu bilinmektedir. Bu doğrultuda araştırmanın amacı; müzik öğretmeni adaylarının teknolojik pedagojik alan bilgileri (TPAB) ile eğitim teknolojileri kullanım kaygıları düzeylerini belirlemek ve aralarındaki ilişkiyi incelemek, bu iki ana başlığın müzik öğretmeni adaylarının demografik özellikleri doğrultusunda cinsiyet, yaş, mezun oldukları lise, kullandıkları teknolojik aletler, ders programında müzik ve teknolojiyi bir arada kapsayan bir ders olup olmama durumu, kişisel bilgisayara sahip olma ve günlük kullanım süresi, kişisel akıllı telefona sahip olma ve günlük kullanım süresi ile ilgili durumlarını ortaya koymaktır. Araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden tarama yöntemi doğrultusunda ilişkisel tarama modeli tercih edilmiştir. Araştırmanın evrenini Türkiyedeki müzik öğretmenliği veren 33 üniversite oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise bu 33 üniversite içinden ölçek uygulama izni alınabilen 14 üniversitenin katılım gösteren 139 müzik öğretmeni adayı oluşturmaktadır. Araştırmacılar tarafından geliştirilen kişisel veri formu, Kartal, Kartal ve Uluay (2016) tarafından geliştirilen Öğretmen Adayları İçin Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi Öz Değerlendirme Ölçeği (TPAB-ÖDÖ) ve Yalçınalp ve Cabı (2015) tarafından geliştirilen Eğitim Teknolojileri Kullanımı Kaygı Ölçeği (ETKKÖ), internet ortamına aktarılmış ve çalışmaya katılım sağlayan müzik öğretmeni adayları araştırmaya internet ortamından katılım sağlamıştır. Araştırmanın bulguları doğrultusunda öncelikle müzik öğretmeni adayının demografik bulgularının frekans ve yüzde değerleri çıkarılmıştır. Araştırma verilerin çözümlenmesi sırasında normallik testi, Shapiro-Wilk testi, Levene Testi, Bağımsız gruplar t-testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (Anova), post-hoc analiz tekniği, çoklu karşılaştırma Scheffe testlerinden yararlanılmıştır. Çıkan bulgular doğrultusunda araştırmanın amacı olan ilişkiyi değerlendirmek için basit regresyon analizi ile çoklu regresyondan faydalanılmıştır. Araştırmadan ulaşılan bulgular; müzik öğretmeni adayının teknolojik pedagojik alan bilgilerinin ve eğitim teknolojileri kullanım kaygılarının orta düzeyde olduğunu göstermektedir. Demografik verilere istinaden; müzik öğretmeni adaylarının kullandığı teknolojik aletler ve kişisel bilgisayara sahip olma durumları teknolojik pedagojik alan bilgisini pozitif yönde etkilemiştir. Eğitim teknolojileri kullanım kaygısı doğrultusunda kullanılan teknolojik aletler yönünde istatiksel fark gözlemlenmiştir.

When examined in the context of education, technology is a powerful tool that enriches and facilitates learning processes, and supports the enhancement of student potential. In terms of the student dimension, its interactive and innovative learning experiences are supportive, while in the teacher dimension, it can be said to assist in more effectively managing teaching processes. In line with this, the aim of the research is to determine the levels of technological pedagogical content knowledge and educational technology use anxiety among music teacher candidates, and to examine the relationship between these two main aspects. Additionally, the study aims to elucidate the demographic characteristics of music teacher candidates, including gender, age, high school graduation, technological devices used, the presence of a course covering music and technology together in the curriculum, ownership of a personal computer, daily usage duration, ownership of a personal smartphone, and daily usage duration. In the study, a relational survey model was preferred within the framework of quantitative research methods. The universe of the research consists of 33 universities in Turkey that offer music teacher education. The sample of the research comprises 139 music teacher candidates from 14 of these 33 universities, from which permission could be obtained. A personal data form developed by the researcher, the Technological Pedagogical Content Knowledge Self-Efficacy Scale (TPACK-SE) developed by Kartal, Kartal, and Uluay (2016), and the Educational Technology Use Anxiety Scale (ETUAS) developed by Yalçınalp and Cabı (2015) were transferred to the internet environment. Music teacher candidates who participated in the study did so through online participation. In line with the findings of the study, the demographic characteristics of music teacher candidates were first determined by calculating frequency and percentage values. During the analysis of the research data, several statistical tests and techniques were utilized, including tests for normality such as the Shapiro-Wilk test and Levene test, as well as inferential statistical tests like the independent samples t-test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA). Additionally, post-hoc analysis techniques were employed, and multiple comparison Scheffe tests were conducted. To evaluate the relationship aimed by the study in accordance with the findings, both simple regression analysis and multiple regression were employed. The findings from the research indicate that music teacher candidates possess a moderate level of technological pedagogical content knowledge and exhibit moderate levels of anxiety regarding the use of educational technologies. According to the demographic data, the technological devices used by music teacher candidates and their possession of personal computers have positively influenced their technological pedagogical content knowledge. When examining the anxiety about the use of educational technologies, a statistical difference was observed in relation to the technological tools used.
Keywords: Alan Bilgisi ile Müzik; Content Knowledge and Music; Music; Music teachers; Müzik; Müzik öğretmenleri; Öğrenim ve öğretim; Pedagogical Knowledge and Music; Pedagojik Bilgi ile Müzik; Study and teaching; Technological Pedagogical Content Knowledge and Music; Technology Knowledge and Music; Technology Use Anxiety Levels and Music; Teknoloji Bilgisi ile Müzik; Teknoloji Kullanım Kaygı Düzeyleri ile Müzik; Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi ile Müzik; Training of; Turkey; Türkiye; Yetiştirilmesi