4857 sayılı İş Kanunu’na göre ücretin ödendiğinin ispatı - Göksel, Merve (My University, 2010)
Ücret, işçinin iş görme borcunun karşısında yer alan ve işverenin iş sözleşmesinden doğan başlıca borcunu oluşturmaktadır. 4857 sayılı İş Kanunun da ücret, “Genel anlamda ücret, bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para olarak ödenen tutardır” şeklinde tanımlanmaktadır. Aynı zamanda ücret, işçinin tek geçim kaynağı olarak da kabul edilmektedir. Bu sebeple, ücretin ödenmesi, işçi ve ailesinin geçimlerini sağlayabilmeleri açısından büyük önem arz etmektedir. Çalışmamızın konusunu da işçinin geçimini sağlayabilmesi için bu derece önem arz eden, ücretinin ödenip ödenmediğinin ispat edilmesi oluşturacaktır. Ücretin ödenip ödenmediğinin ispatı, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu, 4857 sayılı İş Kanunu ve Yargıtay kararları ışığında oluşan uygulamalarla açıklanmaya çalışılacaktır. Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu ispat, ispatın konusu, ispat yükü ve ispat araçları konusunda temel kaynaktır. Ancak, bilindiği gibi sosyal devlet anlayışı çerçevesinde düzenlenmiş olan 4857 sayılı İş Kanununun başlıca amacı, işveren karşısında güçsüz kalan işçiyi korumaktır. Bu sebeple, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununda düzenlenmiş olan ispata ilişkin kavramlar, İş Hukuku uygulamasında arz ettikleri önem ve İş Hukukuna özgü oluşturulan farklılıklar vurgulanarak incelenecektir.

Wage comprises the main debt which is required to be paid in exchange for the worker’ s employment and born from the labor contract of the employer. In the Labor Law no. 4857, wage is defined as ;“wage, in general terms , is the amount supplied and paid in cash by the employer or third parties to anyone in exchange for an employment”. At the same time, wage is also accepted to be the unique means of existence of the worker. Therefore, paying the wage is very important in terms of the worker and his family’s keeping. The subject of our study shall consist of proving whether theworker’ s wage has been paid or not, which is so important in terms of his keeping. The evidence as to whether the wage has been either paid or not shall be tried to be explained upon the implementations formed in the light of Civil Procedure Code, Labor Law no. 4857 and Court of Appeals decisions. Civil Procedure Codeis the basic source for proof, subject of the proof, burden of proof and means of proof. However, as is known, the major aim of the Labor Law no. 4847 issued based on the concept of social state is to protect the worker who is incapacitated against the employer. Therefore, notions regarding the proof issued in Civil Procedure Code shall be examined by emphasizing its importance in Labor Laws and Legislation practice and differences which have been formed peculiar to Labor Laws and Legislation.
Keywords: İş Güvenliği; İş Hukuku; İş Kanunu