Sürdürülebilir tasarım yaklaşımıyla ambalajlarda çağdaş dönüşüm yöntemleri: küçük ölçekli üreticiler için bir kılavuz önerisi - Kars, Hande (My University, 2024)
Bu çalışmada, ambalaj endüstrisinin çevresel etkilerini azaltmak için geri dönüşüm dışındaki Tekrar Dolum, Biyobozunur Malzemeler ve İleri Dönüşüm gibi çağdaş yöntemlerin Türkiye'deki üreticiler tarafından nasıl benimsendiği ve sürdürülebilirliğe katkıları incelenmektedir. Araştırma, bu yöntemlerin ambalaj süreçlerine entegrasyonunu ve çevresel sürdürülebilirliği artırma potansiyelini ele almaktadır. Bu çalışma, tasarım olgusuna bütüncül bakarak; çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliği bir arada değerlendirip, küçük ölçekli üreticiler arasında daha geniş bir dönüşüm yaratmayı hedeflemektedir. Çalışma, Türkiye'deki üreticiler, çağdaş dönüşüm yöntemlerini sürdürülebilirliğe tam katkı sağlayacak şekilde uygulamaktadır varsayımıyla ilerlemiştir. Küçük ölçekli üreticilerle yapılan görüşmelerin sonucunda bu yöntemlerin kullanımı değerlendirilmiş ve stratejik öneriler geliştirilmiştir. Tez, küçük ölçekli üreticilerin sürdürülebilir dönüşüm uygulamalarını benimsemelerine yönelik bir kılavuz sunmayı amaçlamaktadır.

This study examines how contemporary methods such as Refill Systems, Biodegradable Materials, and Upcycling, aside from recycling, are adopted by manufacturers in Turkey to reduce the environmental impact of the packaging industry and their contributions to sustainability. The research focuses on the integration of these methods into packaging processes and their potential to enhance environmental sustainability. Taking a holistic approach to the concept of design, this study aims to foster broader transformation among small-scale manufacturers by evaluating environmental, economic, and social sustainability together. The study proceeds with the assumption that manufacturers in Turkey are implementing contemporary transformation methods in ways that fully contribute to sustainability. Interviews with small-scale manufacturers evaluated the use of these methods, and strategic recommendations were developed. The thesis aims to provide a guide for small-scale manufacturers to adopt sustainable transformation practices.
Contemporary transformation methods in packaging with a sustainable design approach: a guide proposal for smallscale manufacturers
Keywords: Ambalaj; Ambalaj Dönüşüm Yöntemleri; Biodegradeable Materials; Biyobozunur Malzemeler; Design; Endüstriyel tasarım; Industrial design; İleri Dönüşüm; Packaging; Packaging Transformation Methods; Product design; Refill; Sustainable Design; Sürdürülebilir Tasarım; Tasarım; Tekrar Dolum; Upcycle; Ürün tasarımı