Felsefe ve din bilimleri anabilim dalı dinler tarihi bilim dalı Hitit toplumunda din anlayışı - Falay, Burcu (My University, 2016)
HİTİT TOPLUMUNDA DİN ANLAYIŞI Hint-Avrupa kökenli olan Hititler M.Ö. 2000’de Anadolu’ya gelmişlerdir. Hititler farklı etnik yapıları bünyesinde barındıran Hattuşa merkezli güçlü bir devlet kurmuşlardır. Her ne kadar kendi ülkelerinden bazı inançları Anadolu’ya getirmiş olsalar bile ülkelerinde yaşadıkları orijinal dinleri hakkında çok az bilgimiz bulunmaktadır. Erken dönemden itibaren Hatti, Hurri, Luvi, Pala, Sümer, Asur, Babil ve Eski Hint’in dini geleneklerinde var olan bir takım inançları kompoze etmişlerdir ve kendi ihtiyaçları için daha uygun bir din sistemi inşa etmişlerdir. Bu çalışmamızda arkeolojik ve filolojik veriler kullanılmıştır. Bu kaynaklardan gelen deliller Hitit dininin politeist ve senkretik bir din olduğuna işaret etmiştir. Hattuşa, Tanrılar

RELIGIOUS BELIEFS IN HITTITE PEOPLE The Hittites from origin of İndo-European came to Anatolia around 2000 BC. They founded a powerful state which included different ethnic groups and built Hattusa as a capital city. Although the Hittites brought some beliefs from their homeland into Anatolia, we have a few information about their original religion which they lived in homeland. From the early period the Hittites composed several beliefs existed already in the religious traditions of Hatti, Hurri, Luwi, Pala, Sumer, Assyro, Babilon and ancient Indian and built a religious system more appropriate for their needs. In this study we used generally archaeological and philological sources. Evidences from these sources mention that Hittite religion is a polytheistic and syncretic one. Hattusa, Gods
Keywords: Din; Hititler; Tarih