Oral liken planus (OLP)’lu bireylerde kortizol, anksiyete ve depresyon düzeylerinin değerlendirilmesi - Namdar Pekiner, Filiz; Borahan, M. Oğuz; Özbayrak, Semih (My University, 2014)
Oral liken planus (OLP)’lu bireylerde kortizol, anksiyete ve depresyon düzeylerinin değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı; oral liken planus’lu bireylerde kortizol ve anksiyete/ depresyon düzeylerini değerlendirmek ve psikolojik faktörlerin oral liken planus (OLP)’un etyolojisindeki etkilerini saptamaktır. Yöntem: Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Oral Diagnoz ve Radyoloji Anabilim Dalı Kliniği’ne başvuran, OLP klinik ön tanısı konmuş 30 birey hasta grubunu, sağlıklı 30 birey ise kontrol grubunu oluşturmuştur. OLP ön tanılı bireylerden kliniğimizde biyopsi materyali alınarak tanı histopatolojik olarak da desteklenmiştir. Hem çalışma hem de kontrol grubunun periferik kan kortizol düzeyleri değerlendirilmiş ve “Spielberger Durumluluk Kaygı Testi (DKT) – Süreklilik Kaygı Testi (SKT)” ile “Zung Depresyon Ölçeği (ZDP)” uygulanmıştır. Bulgular: Çalışma ve kontrol grubundaki hastaların kortizol, DKT ve ZDP değerleri ortalaması arasında anlamlı bir farklılık bulunmazken (p>0.05), çalışma grubunun SKT değerleri ortalaması kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksektir (p<0.05). Sonuç: Oral Liken Planus’lu bireylerde süreklilik kaygı düzeyinin yüksek olması anksiyetenin bu hastalığın etyolojisinde önemli bir faktör olabileceğini ortaya koymaktadır
Keywords: Oral Liken Planus, anksiyete, depresyon