Örgüt kültürü ve örgütsel sessizlik ilişkisi: Yalova Devlet Hastanesi hemşireleri üzerine bir uygulama - Dede, Deniz (My University, 2017)
1. ÖZET Örgüt Kültürü ve Örgütsel Sessizlik İlişkisi: Yalova Devlet Hastanesi Hemşireleri Üzerine Bir UygulamaAmaç: Bu araştırma örgüt kültürü ile örgütsel sessizlik arasında nasıl bir ilişki olduğunu ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, çalışan ve yönetici tutumları; örgüt kültürünün oluşumu, özellikleri ve unsurları; örgütsel sessizlik kavramı, teorik temelleri, türleri, nedenleri ve sonuçları incelenmiştir. 2.SUMMARYÖrgüt Kültürü ve Örgütsel Sessizlik İlişkisi: Yalova Devlet Hastanesi Hemşireleri Üzerine Bir UygulamaAim: This research was conducted to reveal the relationship, if any, between organizational culture and organizational silence. By a presurvey search, employee and employer attitudes, the creation of organizational culture, its features and elements, organizational silence, its theoretical roots, types, reasons and results were examined.
Keywords: Çalışan Tutumları; Employee Attitudes; Employer Attitudes; Hastaneler; Hemşire Tutumları Organizational Culture; Nurse Attitudes; Organizational Silence; Örgüt kültürü; Örgütsel Sessizlik; Sağlık hizmetleri; Türkiye; Yalova (Türkiye); Yönetici Tutumları; Yönetim