Türkiye’de yangın branşı hasar uygulamaları ve AB’ye üye ülkelerdeki işleyiş - Aksak, Şule (My University, 2006)
Hasar tespiti ve değerlendirilmesi sırasında verilen hizmetin kalitesi mevcut ve yeni müşterilerin sektöre kazandırılmasını sağlayarak poliçe satışlarının olumlu yönde gelişmesini etkilemektedir. Bu nedenle, çalışma konusu olarak sigortacılığın vitrini olan hasar uygulamaları seçilmiş ve yangın branşında hasar uygulamaları olarak konu sınırlandırılmıştır. Çalışma başlıca dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel olarak yangının ve yangın sigortasının tanımı, tarihçesi, poliçelerin tanzimi, teminat kapsamı gibi her sigortacılık kitabında bulunabilecek bilgilere değinilmiştir. İkinci bölümde Türkiye’de yangın hasarlarındaki uygulamalardan detaylı şekilde bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde yaşanmış yangın hasar örneklerine değinilmiş ve Avrupa Birliği’ne üye ülkelerden bir kaç örnek ülke alınarak ülkemizle karşılaştırılması yapılmıştır. Bu çalışmada, yangın branşında hasar uygulamalarının ne şekilde gerçekleştiği, hasar işleyişi, hasarda sovtaj, rücu ve hasarla ilgili diğer kavramlar irdelenmiştir. Öncelikle şuan ki varolan yapı incelenmiş ve süregelen yapıda hizmet kalitesini artırabilecek yeni kavramlar ve yeni arayışlar ortaya çıkartılmaya çalışılmıştır. Türkiye Sigorta Sektörü ve Yangın Branşında Hasar Uygulamaları incelenerek pazar olarak AB’den hiç de geri olmayan ülkemizin yanlış uygulamalarla diğer ülkelerin nasıl gerisinde kaldığının ortaya çıkartılması amaçlanmıştır. SUMMERY The quality of service given during the damage survey and evaluation, has positively affected the sales of policies development by bringing present and new customers to the sector.Therefore, loss practices, which is the showcase of the insurance, are chosen as the topic of the study and the subject has been limited as loss practices in fire branch. The study is formed primarily of four parts. In the first part, generally, information that could be found in every insurance book, such as the definition of fire and fire insurance, history of fire insurance, issuing of policies , the extent of the coverage, were mentioned. In the second part, the procedures in the fire losses in Turkey were mentioned in detail. In the third part, experienced fire loss samples were mentioned, and by selecting several European Union member countries, comparison between Turkey and them were made. In this study, how loss applications are actualized in the fire branch, operation of claim, salvage of the loss, recovery and other concepts about loss were examined. Firstly, the present structure was examined, and new concepts and new researches to increase the service quality in the continual structure were tried to be detected. It was aimed to show how our country dropped behind the other countries because of wrong applications even it’s almost equal to the EU member countries by researching the Insurance Sector in Turkey and The Loss Applications in Fire Branch.
Keywords: Yangın Sigortası