Agit Minsk Grubu, Dağlık Karabağ ve bölgenin ekonomi politiği - Demir, Ahmet (My University, 2018)
Güney Kafkasya bölgesindeki istikrar ve güven ortamını tehdit eden, bölge ülkeleri arasındaki ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkileri olumsuz etkileyen en önemli sorunlardan biri Azerbaycan ile Ermenistan arasında var olan ve yaklaşık iki yüzyıllık bir geçmişe sahip olan Dağlık Karabağ sorunudur. Rusya’nın Kafkasya bölgesine yönelik politikaları ile doğrudan ilişkili olan Dağlık Karabağ sorunu, 90’lı yılların başında etnik anlaşmazlıklardan kaynaklanan bölgesel bir sorun olarak ortaya çıkmıştır. Ancak kısa bir süre içerisinde küresel bir sorun haline gelen Dağlık Karabağ meselesi , küresel alanda güç mücadelesi içerisinde olan bütün aktörlerin yakından takip ettiği bir sorun haline gelmiştir.Dağlık Karabağ bölgesinde meydana gelen çatışmaların sonucunda Karabağ da dahil olmak üzere Hukuken Azerbaycan toprağı olan yerlerin yüzde yirmisi Ermenistan tarafından işgal edilmiş, bir milyondan fazla insan mülteci konumuna düşmüştür. AGİT bünyesinde kurulmuş olan Minsk Grubunun çözüm arayışlarına rağmen 2018 yılı itibarıyla sorun halen çözüme kavuşturulamamıştır. Bunun birçok farklı sebebi olsa da Ermenistan’ın uzlaşmaz tutumları en önemli etken olarak karşımıza çıkmaktadır.Bu çalışmada, Dağlık Karabağ sorununun tarihsel kökenleri , çatışmanın tarafı olan bölgesel ve küresel aktörlerin soruna yönelik yaklaşımları , Sorunun çözüme kavuşturulması için uluslararası alanda ortaya konulan çabalar ve çözümün önündeki engeller incelenerek kalıcı bir barışın sağlanmasının şartları ele alınacaktır.

Threatening the environment of stability and confidence in the southern Caucasus region, one of the most important problems that adversely affect the economic, political and cultural relations between the countries of the region is the problem of Nagorno-Karabakh, which exists between Azerbaijan and Armenia and has a history of about two hundred years. Russia's policy towards the Caucasus region is associated directly with the Nagorno-Karabakh issue, at the beginning of the 90s as a regional problem However, the Nagorno-Karabakh issue, which soon became a global problem, has become a matter of close scrutiny by all actors in the global arena of power struggle caused by ethnic disputes. As a result of the conflicts in the Nagorno-Karabakh region, twenty percent of Azerbaijani territories legally including Karabakh were occupied by Armenia and more than a million people became refugees. Despite the search for solutions of the Minsk group, which was established within the OSCE, the problem resolution was not resolved by 2018. Although there are many different reasons for not solving the problem, the irreconcilable attitudes of Armenia are the most important factor. In this study, the historical roots of the Nagorno-Karabakh conflict, the approaches of the regional and global actors, which are the sides of the conflict, and the obstacles in the international arena for resolving the problem, and the obstacles to the settlement will be examined and the conditions for achieving a lasting peace will be revealed.
Keywords: AGİT Minsk Grubu; Armenia; Azebaijan-- Foreign relations; Azerbaijan; Azerbaycan; Dağlık Karabağ; Dış ilişkiler; Ermenistan; International economic relations; Nogorno- Karabakh; Osce Minsk Group; Uluslararası ekonomik ilişkiler