UMHURİYET DÖNEMİ TÜRK RESMİNDE MİMARİDE BAYRAK İMGESİ - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Bu makalede, Cumhuriyet Dönemi Türk Resminde mimaride bayrak imgesi incelenmektedir. Toplumsal ve siyasal olan bayrak, birçok farklı tanımın yanında temel olarak aidiyet temsiliyeti olarak görülebilmektedir. Cumhuriyet öncesinde batılı resim tekniklerine yönelmiş olan Türk ressamlarının cumhuriyet ile birlikte devrim ve toplumsal etkilerini anlatmaya yöneldiği gözlemlenmektedir. Bu dönemdeki resimlerde görülen Türk bayrağı çoğunlukla devlet temsili ve yeni kurulmuş Cumhuriyete yönelik övgü olarak kullanılmaktadır. Cumhuriyet ile birlikte mimari ve şehir bölge planlamalarında yapılan değişimlerle ulus ideolojisinin yeni bellek yaratmaya çalışıldığı görülmektedir Erken Cumhuriyet dönemi resimlerinde mimaride bulunan bayrak imgesinin izi sürüldüğünde, bayrağın tüm rejimi temsil ettiği görülmektedir. Bu kapsamda, birçok somut ve soyut anlam barındıran bayrakların resim sanatında mimari ile birlikte kullanımına bakılarak konu anlatılmaya çalışılacaktır.

This article the flag image concerning architecture in republic period Turkish painting is surveyed. Besides many various definitions flag, which has social and political meanings, can be seen as a representation of belonging. Before the republic period the Turkish painters who were headed towards western painting techniques, headed for to represent the revolution and its social effects along with the republic is observed. During this period the Turkish flags represented in paintings often taken as a tribute to the new established republic and a sign of government. Along with the republic, conjunction with the ideology of nationalism, it has been tried to build a new memory by making alternations on architecture and city planning. In the early republic period, it can be seen that the flag images used along with the architecture in paintings, the flag represents the entire government. Within this context the subject of the article will be explained by looking for usage of the flags that nestle many perceptible and notional meaning, used along with the architecture in painting.
IMAGE OF FLAG CONCERNING ARCHITECTURE IN REPUBLIC PERIOD TURKISH PAINTING
Keywords: Sanat; Kültürel Çalışmalar; Tarih