Rekabetli grup çalışmasının matematik başarısına etkisi - Bilicioğlu, Bilal (My University, 2003)
Bu araştırmada; Rekabetli Grup Çalışması (RGÇ)'nın öğrencilerin başarısına, kavram öğrenmesine ve hatırlama düzeylerine etkileri incelenmiştir. Araştırmada; RGÇ'nin etkilemesi beklenen faktörler aşağıdaki şekilde belirlenmiştir. RGÇ'nin başarıya etkisi, RGÇ'nin kavram öğrenmeye etkisi, RGÇ'nin hatırlama düzeyine etkisi, Matematik dersinde uygulanan RGÇ ile başarısı artan öğrencilerin diğer derslerindeki başarılarının değişimi, RGÇ'nin, durumu zayıf olan öğrenciler ile başarılı öğrencilerin yardımlaşmalarına etkisi, RGÇnin, Matematik dersine karşı tutum değişikliği meydana getirip getirmediği incelenmiştir. Araştırmanın evrenini 2000-2001 eğitim ve öğretim yılında, İstanbul, Beyoğlu, Kabataş T.M.L.'nin on şube dokuzuncu sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 2001-2002 eğitim ve öğretim yılında, İstanbul, Beyoğlu, Kabataş T.M.L., 9/ A ve 9/ B sınıflarındaki toplam 94 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma başlangıcında ön test uygulanmış; sonucunda öğrencilerin bilgi seviyelerinin çok düşük ama birbirine yakın olduğu görülmüştür. Araştırma bitiminde başlangıçta uygulanan test tekrar uygulanarak, bilgi ve kavram öğrenme düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma bitiminden altı hafta sonra aynı test tekrar uygulanarak bilgi ve kavramların ne kadar hatırlandığı görülmeye çalışılmıştır. RGÇ ile öğrenciden öğrenciye öğrenimin gerçekleşip gerçekleşmediğini anlamak için araştırmacının gözlemlerine başvurulmuştur. I. dönem ile II. dönem Matematik dersi yazılı sonuçları karşılaştırılarak, RGÇ ile başarısı artan öğrenciler belirlenmiş; bu öğrencilerin diğer derslerindeki başarılarının değişimine bakılarak, RGÇ'nin diğer derslerdeki başarıya etkisi incelenmiştir. Deney grubu öğrencilerinin RGÇ ile Matematik dersine karşı tutumlarında değişiklik olup olmadığını belirlemek için tutum ölçeği uygulanmıştır.Verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesinde t-Testi ve Kolomogorov-Smirnov test kullanılmış; elde edilen bulgulara dayanılarak alt problemlerden aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir: RGÇ uygulanan deney grubu öğrencilerinin matematiksel başarıları ve kavram öğrenme düzeyleri, düz anlatım yöntemi ile ders işlenen kontrol grubu öğrencilerininkinden daha fazladır. RGÇ uygulanan deney grubu öğrencilerinin bilgi ve kavramları hatırlama düzeyleri (unutmama), düz anlatım yöntemi ile ders işlenen kontrol grubu öğrencilerininkinden daha fazladır. RGÇ ile başarısı artan öğrencilerde, Matematik dersi başarısı ile tarih dersi hariç diğer dersler tek tek, sayısal dersler ve bütün dersler bir arada olmak üzere yapılan karşılaştırmada başarılar arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı; ancak Matematik dersi ile Tarih dersi başarıları arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu görülmüştür. RGÇ'de; başarısı iyi olan öğrenciler, durumu zayıf olan öğrencilere yardım ederken, durumu zayıf olan öğrenciler de başarısı iyi olan öğrencilerden yardım alırken daha iyi öğrenmişlerdir. Bu sayede öğrenciden öğrenciye öğrenim gerçekleşmiştir. Matematik dersinde uygulanan RGÇ öğrencilerin Matematik dersine karşı tutumlarında değişiklik meydana getirmemiştir. Elde edilen bulgular sonucunca, yüksek lisans öğrencilerine ve öğretmenlere ışık tutabilecek önerilerde bulunulmuştur.

In this research, the effect of Competitional Group Study (CGS) on the success of the students, concept learning and remembering lewels are examined. In the research, the factors that are expected to be affected by CGS are as followings: The effect of CGS on success, The effect of CGS on concept learning, The effect of CGS on remembering level, The change of the success of the students whose success increases with group study in Maths, The effect of CGS on collaboration of less successful and more successful students, And if the CGS causes the attitude change in Maths lesson is examined, The medium for the research was the students studying at the first class of highschool in 2000-2001 at Kabataş T.M.L., Beyoğlu, İstanbul. The subject of the research was the 94 students stıdying at 9/ A and 9/ B classes in this school. At the beginning, the test was applied and the results showed that the knowledge level of the students are so low but close to each other. At the end, the same test was applied again to determine the knowledge and concept learning levels of the students. The same text was given to the students 6 weeks later to see how much of knowledge and concepts the students remember. The observations of the researcher were used to see if one student learns by another one, after CGS. The students having more success with group study are determined by comparing the results of Maths exams taken in the first and second semester. Then, the effect of CGS on the other lessons is examined by observing the change of success of these students in the other lectures. To see if there is an attitude change of the sample students on Maths lesson, the attitude scale is used. The t-test and Kolomogorow-Smirnow test are used on evaluating the data statistically. Depending on the results, the followings are found: The mathematical success and conceptional learning of the sample students who are applied CGS is much more than the success of the control group students who are normally taught. The level of remembering knowledge and concepts is higher for the students who are applied CGS than the level of remembering knowledge and concepts for the control group students who are normally taught. There has been no meaningful relation between the success of the students who get successful by means of CGS in Maths and in numeric and all the other lessons. The CGS doesn't affect the success of the students in the other lessons except History. On the other hand, there is a meaningful relation between the success of the students who showed more success in CGS in Maths and History. In the CGS the less successful students can learn more easily when they are helped by more successful students, while the more successful students can learn better when they are helping the less successful students. Thus, one student could learn by another one. The CGS used in Maths makes no attitude change on the students on Maths. As a result of data obtained, I've offered some suggestions for my colleagues.
Keywords: Eğitim; Eğitim, Matematik; İlk öğretim; İlkokul konuları; Matematik