Turkish automotive suppliers industry: from the perspective of globalization and organizational learning - Topçu, Barış Hikmet (My University, 2003)
1990’lı yıllara dek Otomotiv Yan Sanayii genel olarak, Türk sermayesi ile teknolojik lisansların gücünü kullanmış ve gümrük duvarlarının desteğini arkasına almıştır. 1990 yılına gelindiğinde, otomotiv sektörünü, döviz kazandıran sektör konumuna getirecek tedbirler alınmıştır. Yeni ve güncel model araç üretimine dönük yatırımlar teşvik edilmiş, otomotiv sanayii teşvikte tercih edilen sektörler kapsamına alınmış ve teknoloji ithali ve yabancı sermaye ortaklıkları kolaylaştırılmış ve desteklenmiştir. AB ile 1996 yılında gerçekleştirilen Gümrük Birliği süreci, pazarda yeni koşullar yaratmış ve özellikle giderek ithalatın serbestleşmesi ile aşırı rekabet koşulları oluşmuştur. Bu dönemde, teknoloji ithali ve yabancı sermaye ortaklıkları kolaylaştırılmış ve desteklenmiştir. Çağdaş üretim teknikleri yoğun eğitim programları ile uygulamaya geçirilmiş ve özellikle kalite yönetim sistemleri kurularak, firmalar uluslararası kuruluşlar tarafından belgelendirilmiştir. Otomotiv Yan Sanayii’nde, ana sanayiye aksam ve parça teslimatı yapan 1000’in üzerinde firma faaliyet göstermesine rağmen, uluslararası pazarda rekabet gücüne ve ihracat yeteneğine sahip olan firma sayısı 300–350 civarındadır. İhracat potansiyelinin yüksek olması ve Türkiye’nin bölgesel avantajları nedeni ile Türk Otomotiv Yan Sanayiine yabancı sermayenin ilgisi giderek artış göstermektedir. Yan sanayii firmaları, artan tasarım, projelendirme ve geliştirme yükümlülükleri nedeniyle ana sanayicilere paralel olarak teknolojiye, insan kaynaklarına, bilgiye ve kalite eğitimine daha fazla yatırım yapmaktadır. Firmalar, küresel rekabetin şartlarına uyum sağlamak için ürün, yönetim ve çalışanların kalitesini arttırmakta, maliyet ve teslimat proseslerini geliştirmektedir. Türkiye’de imal edilen ve üretimi planlanan ihraç amaçlı araçların parça ihtiyacının karşılanması ve gelişmiş pazarlara ihracat, Otomotiv Yan Sanayii’nin başlıca stratejik hedefleri arasında yer almaktadır. Bu çalışma ile küresel eğilimler ve gidişat içerisinde Türk Otomotiv Yan Sanayii’nin pozisyonunun belirlenmesi, bu hedeflere ulaşmada en büyük katkıyı sağlayacak Organizasyonel Öğrenme olgusunun mevcut Otomotiv Yan Sanayii firmalarının organizasyon yapılarında ne derece yer aldığının saptanmaya çalışılması amaçlanmaktadır. Turkish Automotive Supplier Industry had been supported by the power of domestic capital, use of technological licences and with the advantage of customs regulations until 1990’s. In 1990, there had been some changes in the rules and regulations in terms of finding opportunities to increase export. Investing on the new and the actual models are encouraged, import of new technologies and establishing foreign partnerships had become easier for the investors by the support of Turkish government. In 1996 Turkey has signed Customs Union Treaty with European Union that created different circumstances in terms of high competition and an increasing percentage of imported products. This led Turkish companies to implement the latest production developments in the sector, especially on Quality Processes with the certificates of the international standards. The actual number of Turkish companies in the automotive supplier industry is about a 1000, but the ones who are facing the international standards are about 300-350. The high potential of export and the location advantages of Turkey take the attention of foreign investors. Automotive Suppliers are investing more and more to design in accordance with the OEM’s, qualified human resources, technology, know-how and the quality systems. Those companies are developing the cost, production and delivery processes, employing more skilled labours and organising trainings to be able to compete in the global arena. The main strategic goals of Automotive Supplier in Turkey is to increase their market share for the vehicles that are designed and/ or produced in Turkey and to increase the percentage of exported products to the developed markets. This study aims to identify the future position of Turkish Automotive Suppliers from the global perspective with an emphasis on organisational learning concept, including an analysis of the companies in the business in that manner.
Keywords: Otomotiv Sanayi